Reuze insectenhotels onthuld. Foto: Gemeente Elburg

Reuze insectenhotels onthuld. Foto: Gemeente Elburg

ELBURG - In de nieuw opgeleverde wijk De Dijkjes in Elburg zijn drie megagrote insectenhotels door de aannemer geplaatst. Het nieuwbouwplan is nu afgerond. Er is specifiek rekening gehouden met een gevarieerde aanplant in het openbaar terrein, gericht op bijen, vlinders en andere insecten. De insectenhotels vormen daarom een mooie aanvulling op het eindresultaat.

Op meer plekken is rekening gehouden met een het plan om zoveel mogelijk 'groen' terug te laten komen. De grote wadi’s in het plan zorgen voor de afvoer van water in tijden van extreme regenval. De vijver aan de achterzijde van de wijk is een retentievijver waar eveneens overtollig water naar afvloeit. Onder de parkeerkoffers zijn infiltratiekratten geplaatst voor de opslag van hemelwater dat vervolgens geleidelijk de bodem in kan zakken. De bezoekersparkeerplaatsen zijn juist weer uitgevoerd in halfverharding voor een betere waterafvoer en een zo natuurlijk mogelijk aanzicht.

Op vier locaties in De Dijkjes zijn speelplekken aangelegd voor de jeugdige bewoners. Hier is ingestoken op natuurlijke speelplaatsen van duurzame materialen.

Nieuwbouwproject ‘De Dijkjes’ in Elburg is een groot project geweest met 227 duurzame woningen. Omnia wonen heeft 90 woningen hierin toegewezen gekregen. Begin februari van dit jaar zijn de laatste woningen opgeleverd. Een enkele kaveleigenaar is nog bezig met de afronding van zijn woning, maar de wijk mag als opgeleverd worden beschouwd.

Deel dit artikel