Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een toevallig aanwezige jongen mocht de EOD helpen. Foto: Persbureau Heitink
De mortiergranaat. Foto: Gerjo van Kuilenburg

De mortiergranaat. Foto: Gerjo van Kuilenburg

TIEL - Gerjo van Kuilenburg uit Lelystad heeft dinsdag vlak bij de Verkeerspost Tiel en de Waal naar eigen zeggen een mortiergranaat gevonden.

Van Kuilenburg noemt zichzelf met een glimlach een strandjutter. "We hebben een appgroepje van struiners. Daar heb ik een foto geplaatst. Een vriend van me werkt bij defensie en hij zei meteen dat het een mortiergranaat is."

Explosievenverkenner

De politie kan dat nog niet bevestigen. "Er is een explosievenverkenner naartoe. Die kijkt wat het is en beslist of de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie, red.) moet komen", laat een woordvoerster weten.

Van Kuilenburg is geboren in Tiel en heeft er familie wonen. "Ik kom hier vaak, zeker met de lage waterstanden om de strandjes af te struinen. Ik zoek naar oude dingen, zoals aardewerk en kleipijpenkopjes. Maar ik heb nog nooit een explosief gevonden."

Zonder metaaldetector

"Hij benadrukt dat hij zonder metaaldetector zoekt: "Ik heb het artikel bij jullie gelezen een paar dagen geleden. Maar ik zag het gewoon uit de grond steken. Ik herkende het meteen."

De politie waarschuwden eerder om niet met metaaldetectoren te struinen langs de rivieren. Reden is dat het gevaarlijk kan zijn. "We moesten dit weekend al zes keer uitrukken voor aangetroffen munitie en explosieven", vertelde de politie toen.

Gerjo heeft zijn vondst niet aangeraakt. "Ik heb het laten liggen. Ja, er zijn ook mensen die het meenemen. Maar ik heb meteen de politie gewaarschuwd", aldus Van Kuilenburg. "Het ligt droog, maar als er een schip voorbij vaart, spoelt er water overheen. Daarom heb ik er een pan met daarop een stuk hout overheen gelegd."

Al met al een mooie vondst voor de strandjutter: "En ik was er niet eens bewust naar op zoek."

Volgens een videocorrespondent is de mortiergranaat vanmiddag tot ontploffing gebracht. Volgens hem ging het om een Amerikaanse mortier. Een kleine jongeman die toevallig met zijn vader stond te kijken mocht het explosief tot ontploffing laten brengen.

Een toevallig aanwezige jongen mocht de EOD helpen. - Foto: Persbureau Heitink

Deel dit artikel