Zelf condensatoren vervangen?. Foto: Pixabay

Zelf condensatoren vervangen?. Foto: Pixabay

- Wist je dat er verschillende soorten condensatoren zijn? Deels herken je het al aan de vorm, maar ook de functie en specificaties zijn divers. Omdat condensatoren gebruikt worden om energie op te slaan, speelt de capaciteit een grote rol.

Er zijn twee belangrijke verschillen in montage, de eerste is THT (Through-Hole-Technologie) en de tweede is Surface Mount Device (SMD). Bij deze laatste wordt de condensator op de printplaat gezet. Bij THT gaan de pennen dus door de printplaat heen. Naast dit verschil zijn er verschillen in soorten condensatoren. Je leest hier over drie veelvoorkomende soorten, en één soort die minder vaak voorkomt, maar wel leuk is om te noemen.

Keramische condensatoren

Keramische condensatoren worden zo genoemd omdat er letterlijk keramiek in verwerkt zit. Ook de modernere MLCC condensatoren bevatten meerdere lagen keramisch materiaal. De uitvoering met keramiek is een van de oudste soorten condensatoren, maar wordt desalniettemin nog steeds veel gebruikt. Wist je dat je zelf condensatoren online kunt kopen: https://www.tme.eu/nl/katalog/condensatoren_26/

Elektrolytische condensatoren

Wanneer je condensatoren wilt kopen met een hogere capaciteit, dan kom je meestal uit bij de elektrolytische condensatoren. Dit type condensator heeft geen keramiek als isolatiemateriaal. Meestal gaat het om papier dat is behandeld met elektrolyt. Bij dit type is de juiste polariteit essentieel. Je komt dit type condensator onder andere in computers tegen voor het stabiliseren van de voedingsspanning. Ook in wasmachines, pompen en nog veel meer apparaten kun je dit type condensator aantreffen.

Supercondensatoren

De supercondensatoren hebben een capaciteit die nog hoger ligt dan de elektrolytische condensatoren. Je vindt dit type in zeer specialistische toepassingen. Denk aan Formule 1 auto’s of elektrische voertuigen.

Variabele condensatoren

Een verouderd type condensator is de variabele condensator. Tegenwoordig kom je deze minder tegen, maar het is wel leuk om hem te noemen. Ze worden ook wel trimmer condensator of afstemcondensator genoemd. Doordat de capaciteit traploos instelbaar is, kan de gebruiker zelf ermee kiezen wat nodig is in een specifiek geval. In oude radio’s en zenders en ontvangers wordt een draaicondensator bijvoorbeeld door de gebruiker bediend om de zender te bepalen. Maar goed, dit is tegenwoordig allemaal vervangen door modernere oplossingen.

Zelf condensatoren vervangen?

De kans is groot dat je professional bent of een serieuze hobbyist in elektrotechniek. Voor beide is het hebben van een betrouwbare leverancier van hoogwaardige elektronische componenten essentieel. Kijk eens op tme.eu. Bij deze webshop kun je direct online bestellen uit het assortiment van meer dan 50.000 producten.

Deel dit artikel