Burgemeester Jan Nathan Rozendaal heeft de penning overhandigd aan voorzitter Lammert van de Werfhorst. Foto: NWVfoto

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal heeft de penning overhandigd aan voorzitter Lammert van de Werfhorst. Foto: NWVfoto

ELBURG - Het Elburgs mannenkoor Oefening Baart Kunst heeft uit de handen van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een Koninklijke Erepenning ontvangen. ‘OBK heeft in de afgelopen 100 jaar veel betekent voor onze samenleving, zowel in sociaal als cultureel opzicht.’

Overhandiging

Na het geven van een mini-concert in de Sint Nicolaaskerk te Elburg kreeg het 100 jaar oude koor zaterdag 29 oktober de erepenning uitgereikt. ‘Een vereniging als OBK biedt aan mannen in onze samenleving een plek, voor samenzang maar ook voor ondersteuning in moeilijke tijden’, waren lovende woorden van de burgemeester.

Jubileum

Het mannenkoor viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum. De afgelopen eeuw is overigens niet altijd gemakkelijk verlopen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog stelde de bezetter de Kultuurkamer in. Iedereen die in de cultuur en bij de media werkte was verplicht om zich hierin te registreren. Ook van OBK werd geëist dat men hier lid van zou worden. Het koor weigerde en stopte met haar activiteiten. Na de oorlog pakte OBK de draad echter weer op. Lange tijd repeteerde OBK in de Sjoel in Elburg, voordat dit gebouw een museum werd. Tegenwoordig repeteren de 65 leden van het koor in ’t Huiken.

Concerten

Het koor verzorgt maar liefst zo’n 10 concerten per jaar, grotere en kleinere. Het repertoire van OBK laat zich omschrijven als gevarieerd: grotendeels geestelijk maar ook met ruimte voor zowel klassieke als populaire liederen. Soms gaat OBK zelfs naar het buitenland, bijvoorbeeld naar partnerstad Haselünne. Langer geleden trad OBK op in Wenen en in Parijs. Ook gaat OBK bijzondere samenwerkingen aan, bijvoorbeeld met Jan Vayne in 2010.

Deel dit artikel