Wethouder Mark van de Bunte (r) en Fred-Jan Moll (l) tekenen het contract. Foto: Gemeente Nunspeet

Wethouder Mark van de Bunte (r) en Fred-Jan Moll (l) tekenen het contract. Foto: Gemeente Nunspeet

NUNSPEET - Op donderdagmiddag 17 november zetten wethouder Mark van de Bunte en de regiodirecteur van BAM Infra Nederland Fred-Jan Moll hun handtekening onder het contract betreffende de herinrichting van de stationsomgeving.

De plannen voorzien volgens de gemeente Nunspeet in een uitnodigende en veilige stationsomgeving. De huidige spoorwegovergang wordt vervangen door twee afzonderlijke tunnels: een tunnel voor gemotoriseerd verkeer en een aparte tunnel voor langzaam verkeer. In deze tweede tunnel zal ook een toegang tot het perron van het station gemaakt worden. Het aanleggen van de onderdoorgangen is een afzonderlijk project, welke volgens de planning in het midden van 2023 zal starten. Dit project zal door een andere aannemer uitgevoerd gaan worden. Het is op dit moment nog niet bekend welke aannemer dat is.

Emissieloze machines

Bijzonder aan de werkzaamheden omtrent de nieuwe stationsomgeving is dat BAM de werkzaamheden emissieloos zal uitvoeren. Dit doen ze onder andere door met elektrisch bouwmateriaal, bijvoorbeeld een elektrische wals en elektrische asfalteringsmachine, te werken. Door de elektrische aandrijving stoten de machines geen CO2 en stikstof uit. Bijkomend voordeel is dat de elektrische machines een stuk stiller zijn dan reguliere machines met motoren die draaien op fossiele brandstoffen.

Het proces

De voorbereidende werkzaamheden die op dit moment bezig zijn liggen volgens de gemeente goed op schema. Het verleggen van diverse kabels en leidingen is echter nog wel een behoorlijke klus, die pas aan het eind van het jaar klaar zal zijn. Dit betekent dat BAM in januari 2023 kan starten met de herinrichting van de stationsomgeving, welke zal beginnen met het aanpassen van de F.A. Molijnlaan. Het hele proces zal ongeveer twee jaar in beslag gaan nemen. In deze tijd zal Nunspeet beschikbaar zijn via de Elspeterweg. Wanneer de concrete planning van de werkzaamheden bekend is, kunt u deze volgen via www.nunspeet.nl/stationsomgeving.

Deel dit artikel