Wat is melkmoes nou precies en hoe wordt het gemaakt? - RTV Nunspeet
Bevat Video: Video
Ankeiler: Een typisch streekgerecht wat elke zomer gegeten wordt in Nunspeet is melkmoes. In de volksmond ook wel ‘kruudmoes’ genoemd.

NUNSPEET - Een typisch streekgerecht wat elke zomer gegeten wordt in Nunspeet is melkmoes. In de volksmond ook wel ‘kruudmoes’ genoemd. Van generatie op generatie wordt het recept overgedragen en toch maakt iedereen het op zijn eigen manier.

“Het is een gerecht wat eerder door de boerenfamilies werd gegeten. Alle ingrediënten kwamen van de boerderij: kervel, munt, losse gort, verse worst of rookworst, rozijnen en gortepap. Vroeger ging er wel veel meer vet in dan tegenwoordig”, vertelt Wilma Verheij.

Zodra de kervel ging groeien werd er melkmoes gemaakt. Dat begon zo in april of mei. Het is een gerecht waar je mee opgroeit. Wilma is bang dat het een beetje uitsterft aangezien jongeren vaak niet eens weten wat het is.

De melkmoes is volgens Wilma het best koud of lauw te eten en met een beetje bruine suiker of stroop erbovenop smaakt het nog net iets beter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel