RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
1 september 2021 11:10


‘Bevrijd en nog steeds bevrijd’
Foto: ‘Bevrijd en nog steeds bevrijd’
Bloemen worden gelegd bij het Verscholen Dorp. Foto: Wijnand Kooymans

HULSHORST - De buurtvereniging Hulshorst kijkt terug op een geslaagde viering van een uitgestelde 75 jaar bevrijding. Besloten is niet te wachten tot de bevrijding tachtig jaar geleden was gezien de leeftijd van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die nu nog aanwezig konden zijn in het dorpshuis De Wieken. Ook waren deze dag de leerlingen uit de groepen zeven en acht van de christelijke basisschool Prinses Beatrix aanwezig.

Gerrit Storteboom hield hier een lezing, gebaseerd op de gegevens die hij ontving van mevrouw Berends-van de Waterweg. Zij woonde tijdens de oorlog op de boerderij Klein Mulaertserf waar vele onderduikers een onderkomen vonden op de hooizolder en later in een gegraven kuil op het erf achter de boerderij.

De datum van 31 augustus is bewust gekozen. Na de bevrijding werd een klein feest gevierd in Nunspeet maar de meeste activiteiten speelden zich af op 31 augustus 1945 tijdens de verjaardag van toenmalig koningin Wilhelmina. Er werd in wat nu de gemeente Nunspeet is meerdere dagen feest gevierd.

In de middaguren werd een bezoek gebracht aan het Verscholen Dorp door de leerlingen en enkele ouderen. Hier werden ze rondgeleid door twee gidsen. Met name het doodschieten van een zesjarige jongen maakte de aanwezigen muisstil en was onderdeel van het gesprek van leerlingen op de terugweg naar Hulshorst.

In de avonduren werd een bevrijdingsviering gehouden in de Hervormde Kapel onder leiding van dominee Gert de Kok. Indrukwekkend was ook hier het lied over het Verscholen Dorp dat ten gehore werd gebracht. Aandacht werd besteed aan het thema ‘bevrijd en nog steeds bevrijd’. De Buurtvereniging kijkt terug op een geslaagde dag in samenwerking met de Hervormde Kapel en de Prinses Beatrixschool.

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

hulshorst gemeente nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie