Afdrukken
Ankeiler: In Hierden bij Harderwijk is vogelgriep vastgesteld op een enorme eendenfarm. Het gaat waarschijnlijk om een variant waar vogels erg ziek van worden.

- In Hierden bij Harderwijk is vogelgriep vastgesteld op een enorme eendenfarm. Het gaat waarschijnlijk om een variant waar vogels erg ziek van worden. Om verspreiding van het virus te voorkomen gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 53.000 eenden op het pluimveebedrijf afmaken.

De farm met de nieuwe besmettingen ligt binnen een kilometer van de eendenfarm in Hierden dat afgelopen woensdag besmet bleek. Daar moesten 15.000 eenden worden afgemaakt. Er wordt onderzocht of er een relatie is tussen deze twee besmettingen.

Zie ook: Vogelgriep duikt weer op, 15.000 eenden geruimd

In een straal van een kilometer rond de nieuwe besmetting ligt ook nog een bedrijf met legkippen. Dat bedrijf wordt geblokkeerd, getest en intensief gemonitord. Binnen een straal van 10 kilometer liggen 21 bedrijven waarvoor per direct een vervoersverbod geldt.

Eieren, vogels, mest en strooisel

Dat verbod geldt voor het vervoer van alle vogels en eieren vanaf een locatie met vogels, voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten die bij bedrijven met vogels vandaan komen.

Ook gelden extra regels voor de jacht. Eendenjacht is verboden in het gebied en het is verboden met de jacht watervogels te verstoren.

Ophokken en afschermen

Landelijk geldt het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels: hoenderachtigen zoals kippen, watervogels en loopvogels. Ook blijft de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Commercieel gehouden vogels, moeten naar binnen. Voor vogels van dierentuinen, kinderboerderijen en hobbypluimveehouders geldt een afschermplicht.

Deel dit artikel