RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland
28 februari 2022 21:20


Regenboogvlag politiek thema in gemeente Oldebroek; 'Daar moet gewoon geen discussie over zijn'
Foto: Regenboogvlag politiek thema in gemeente Oldebroek; 'Daar moet gewoon geen discussie over zijn'
Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken kwam de regenboogvlag naar Oldebroek brengen Foto: Omroep Gelderland

- Met nog iets meer dan twee weken te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen dreigt in Oldebroek een bijzonder thema de agenda te bepalen: Het wel of niet wapperen van de regenboogvlag op Coming Out-Day. Aanleiding zijn uitspraken van een nieuwe partij die is ontstaan als afsplitsing van de SGP. Zij willen niet dat de regenboogvlag op 11 oktober wappert op het gemeentehuis van Oldebroek. Die uitspraken leveren veel kritiek op van andere partijen.

Was er begin deze maand al een raadslid van de PvdA uit Amsterdam die uit protest regenboogvlaggen ophing in Oldebroek, zondag bracht Lisa van Ginneken een bezoek aan Wezep, gemeente Oldebroek. Zij is van D66 en de eerste transvrouw in de Tweede Kamer. Ze vindt het onderwerp zo belangrijk dat ze van haar woonplaats van Amsterdam naar het dorpje op de Veluwe kwam: "Dat klopt ja inderdaad", zegt ze. "Ik vind het bizar dat er discussie over is, want iedereen telt mee en iedereen mag zichzelf zijn en mag houden van wie die wil. Daar moet gewoon geen discussie over zijn."

Tekst gaat verder na de video:

Nederlandse vlag

Aanleiding voor die discussie over de regenboogvlag zijn uitspraken van de lokale partij CVO (Christelijk Verbond Oldebroek) van Tom de Nooijer. Het 21-jarige raadslid is enige tijd geleden uit de SGP gestapt en is een eigen partij begonnen: "Dat symbool, de regenboogvlag, zorgt juist voor verdeeldheid", zegt De Nooijer. "De een herkent zich er wel in en een andere inwoner zal zich er niet prettig bij voelen. Omdat wij werken vanuit verbinding, kiezen wij voor de Nederlandse vlag of de vlag van Oldebroek. Zo is de vlag voor iedereen. Of je nou christen of niet-christen bent, homo of hetero, of je uit Oldebroek of Wezep komt, iedereen hoort er dan bij. Daarom kiezen we voor dat symbool."

Onveilig

Dat terwijl er juist vorig jaar door een raadsmeerderheid is besloten om de regenboogvlag juist wel te laten wapperen op 11 oktober. Dat de discussie verder gaat dan alleen een vlag blijkt uit het verhaal van Ben Boin. De 19-jarige Oldebroeker is zelf transman en voelt zich regelmatig onveilig in Oldebroek: "Ja de hele tijd", beaamt hij. "Ik werk zelf op het Loo en terugfietsen doe ik nooit hier in door het dorpscentrum. Ik zou echt in elkaar geslagen worden", zegt hij met een lach. Die lach blijkt gewoon opgebouwde hardheid: "Ja klopt. Het is heel moeilijk voor mij om er over te praten. Het is meer gewoon een stuk angst. Maar ik heb besloten om me daar niets van aan te trekken en mijn eigen pad te kiezen."

Tom de Nooijer geeft overigens aan dat hij niets tegen LHBTI'ers heeft en dat hij de ervaringen van Ben heel vervelend vindt: "Ik zou graag met hem in gesprek gaan over hoe hij zich veiliger kan voelen binnen onze gemeente."

Meer in plaats van minder

Terwijl de wereld in brand staat, lijkt de belangrijkste politieke discussie in Oldebroek dus het wel of niet hijsen van de regenboogvlag. D66-lijsttrekker Frank van 't Ende nam een regenboogvlag in ontvangst van zijn partijgenoot Lisa van Ginneken. De hamvraag is wat hij er mee gaat doen: "We kunnen hem sowieso thuis ophangen", zegt de lijsttrekker. Al erkent hij dat het pas echt een statement zou zijn om hem op het gemeentehuis te hangen. "Klopt. Maar daar hangt hij normaal gesproken ook op Coming Out-Day. Dat is gewoon vorig jaar besloten dat dat wordt gedaan. Nu wordt er geprobeerd om daarmee te stoppen en dan moeten we sowieso niet doen. Wat ons betreft zouden er eerder meer moeten gebeuren dan minder."

Door: Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Amsterdam  Nunspeet  Oldebroek Nieuws 

veluwe wezep oldebroek gemeente oldebroek de veluwe normaal voorpagina video instagram rtv nunspeet vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie