Ankeiler: Een droom is uitgekomen voor Ronnie en Esther van der Horst.

- Een droom is uitgekomen voor Ronnie en Esther van der Horst. Het Elspeetse ondernemerspaar heeft deze week hun bakkerij, winkel en lunchroom geopend naast de supermarkt aan de Uddelerweg 69 in Elspeet.

Het vorige pand werd te klein en na jaren van voorbereiding zijn de bakkerij, winkel en lunchroom dinsdag open gegaan op de nieuwe locatie. “Alles is vier keer zo groot geworden in vergelijking met wat het was. We hebben ruimte en rust en kunnen heerlijk uit de voeten”, vertelt Ronnie.

De plannen waren er al zo’n zeven jaar geleden. Ter inspiratie zijn Ronnie en Esther ook naar het buitenland geweest om een kijkje in de keuken bij andere bakkerijen te nemen. “We hebben Engeland, Duitsland, Oostenrijk en zelfs Amerika bezocht. Daar zagen we die open werkstructuur.” Vervolgens is het stel vijf jaar bezig geweest om de plannen vorm te geven. “De laatste twee jaar zijn we echt gaan tekenen. Er zijn wel twintig varianten voorbij gekomen.” De bouw zelf duurde een jaar.

De bouw verliep niet volledig vlekkeloos. “We hebben echt wel tegenslagen gekend. Dingen die niet leverbaar waren. Staalconstructies die zes weken vertraging hadden. Nog steeds zijn spullen niet na geleverd. We draaiden een tijdje nog op een aggregaat omdat de definitieve stroomaansluiting er nog niet was”, laat Ronnie weten. Dat was voor hen geen reden om bij de pakken neer te zitten. “Op een gegeven moment moet je doorpakken en creatief zijn en wat zijsprongetjes maken. We kunnen nu werken. En liever zo met wat beperkingen dan doorgaan in de oude situatie.”

Geen hartzeer

Hoewel Ronnie boven de oude bakkerij geboren is voelt hij geen hartzeer bij het achterlaten van deze plek. “Ik ben eigenlijk heel blij dat ik er weg ben. Ik koester geen sentimentele gevoelens. Heel apart, misschien komt het nog maar nee ik ben zo blij met deze situatie. Het is honderd keer beter dan wat we hadden.”

Het oude pand is inmiddels verkocht en wordt leeg opgeleverd. “Hazeleger Fietsen zit nu nog aan de Staverdenseweg maar gaat het hoekje om en zich vestigen in onze oude ruimte aan de Uddelerweg 4.”

Al tien jaar zijn Ronnie en Esther aan het nadenken over hoe ze het bakkersvak wat meer ‘in the picture’ kunnen zetten. “Het bakker zijn heeft toch een beetje een negatief imago en wordt neergezet als zwaar en hard werken en altijd in de nacht. Maar het is ook een creatief beroep met maatwerk. Dat maakt het zo leuk en uitdagend.”

Het paar heeft tussen de veertig en vijftig man aan personeel in dienst, waarvan de meesten voorheen achter de schermen werkten. Daar wilde Ronnie graag verandering in aanbrengen. “Bakkers moeten meer in het zicht zijn. We willen ook dat ze vaker overdag gaan werken en niet meer in de nacht. Op deze manier ziet de klant de bakker ook aan het werk de hele dag.” De jongere generatie ziet dat idee helemaal zitten. Voor de oudere bakkers zal het even wennen zijn. “Zij hebben in al die jaren een nachtritme opgebouwd en willen dat eigenlijk wel zo houden”, zegt hij.

‘Het groeide ons boven de pet’

Naast de bakkerij is ook de lunchroom vergroot. Die behoefte was er ook al lang. “We kregen steeds meer aanvragen voor ontbijt en lunch maar hadden simpelweg de ruimte er niet voor. Het groeide ons boven de pet.” Daarom heeft Ronnie nu geïnvesteerd in ruimte en in personeel. Zo leidde een oproepje op social media al snel tot 25 reacties en is de bezetting voor de lunchroom en het terras compleet.

Maandagavond waren genodigden uitgenodigd om als eerste een blik te werpen op de nieuwe situatie. Dit leidde tot alleen maar positieve geluiden. “Iedereen is verbaasd over de grote ruimtes en hoe mooi het is geworden”, zegt de trotse ondernemer. Kortom echt de kers op de taart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.