RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Rik Bronkhorst, Omroep Gelderland
3 juni 2022 4:04


'Rot op van mijn land', denkt Annelies als er wéér een helikopter overvliegt
Foto: 'Rot op van mijn land', denkt Annelies als er wéér een helikopter overvliegt
Defensie oefent geregeld boven Gelderland met Chinooks. Foto: ANP

- Het aantal klachten over laagvliegende helikopters van Defensie op de Veluwe en in het Rivierengebied is het afgelopen jaar fors toegenomen. Uit vlieggebied Veluwe/Randmeren kwamen 57 procent meer klachten, voor gebied Maas/Waal geldt een toename van 22 procent, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Luchtmacht. Eén van de klagers zegt dat ze af en toe 'knettergek' wordt van de helikopters. "'Rot op van mijn land', denk ik weleens."

De cijfers komen uit een jaarlijks geluidsrapport van de Koninklijke Luchtmacht. Het aantal meldingen op de Veluwe steeg van 83 naar 130, in het Rivierengebied was een toename van 524 naar 637. Een verklaring voor de toename van klachten heeft Defensie niet, laat een woordvoerder van verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat weten.

Wel zegt hij dat de Luchtmacht de oefenvluchten van helikopters spreidt door Nederland. "Bij grote oefeningen wordt uitgebreid gecommuniceerd met de betrokkenen door krantenberichten, Twitter en belangengroepen zoals natuurverenigingen en LTO."

Bekijk hier het aantal klachten van de afgelopen vijf jaar op de Veluwe en in het Rivierengebied.