Ankeiler: Rijkswaterstaat stelt woensdag in Gelderland en zes andere provincies een hitteprotocol in.

- Rijkswaterstaat stelt woensdag in Gelderland en zes andere provincies een hitteprotocol in. Dat houdt in dat alle automobilisten die met pech langs de snelweg staan, zo snel mogelijk naar een veilige plek worden gebracht.

Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI minimaal 70 procent kans is op temperaturen van 30 graden of hoger. "Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 graden Celsius", zegt Rijkswaterstaat.

Bij pechgevallen langs de snelweg schakelt Rijkswaterstaat meteen een berger in, die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorzieningen brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats. Dat gebeurt tussen 10.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds.

'Goed voorbereid op weg'

Als weggebruiker kun je vanzelfsprekend zelf ook maatregelen nemen en goed voorbereid op weg gaan. Rijkswaterstaat adviseert om 'voldoende drinkwater mee te nemen, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt'. Een andere tip is het meenemen van een paraplu die gebruikt kan worden als parasol.

Verder wordt verzocht om sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden, want 'met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand'.