Ankeiler: Op 10 september is het Wereld Suicide Preventiedag. In aanloop daartoe werd op 5 september in acht provincies de Walk into the Light georganiseerd. In Harderwijk werd de editie Gelderland gelopen.

- Op 10 september is het Wereld Suicide Preventiedag. In aanloop daartoe werd op 5 september in acht provincies de Walk into the Light georganiseerd. In Harderwijk werd de editie Gelderland gelopen. De wandeling werd vorig jaar voor het eerst in Katwijk georganiseerd door het Suicide Preventie Centrum (SPC) en dat was zo’n succes dat er dit jaar uitbreiding naar acht provincies plaatsvond. De stichting Stilgeweest uit Nunspeet nam samen met het SPC de organisatie in Harderwijk op zich.

Het licht tegemoet

Verschillende mensen kwamen erop af: mensen die een dierbare verloren aan suïcide, naasten van mensen die suïcidale gedachten hebben, maar ook mensen die zelf worstelen of hebben geworsteld met suïcidale gedachten. Deze mensen liepen via het Zeepad in Harderwijk richting het Strandeiland in alle vroegte letterlijk vanuit het duister het licht tegemoet. Op het Strandeiland deelde deejay Robin Simon hoe zijn geloof in God hem steeds weer de kracht geeft om met het verlies van zijn beste vriend om te gaan.

Gezamenlijk ontbijt

Bij de zonsopgang was men even stil, om vervolgens gezamenlijk naar Café de Liefde te vertrekken, alwaar een luxe ontbijt werd geserveerd. Daar deelde Patti Broeder van de stichting Stilgeweest een gedicht, waarin ze vertelt waar zij kracht uit put bij het omgaan met het verlies van haar zoon Bas. De ontvangst in Café de Liefde was liefdevol, de sfeer onderling was warm. Mensen lieten weten het fijn te vinden vrijuit te kunnen praten over suïcidaliteit, zonder dat gesprekspartners zich daar ongemakkelijk bij voelen. En het was fijn om samen te zijn, omdat je alleen samen en in verbondenheid uit het donker van depressie en rouw kunt komen.

‘Tot volgend jaar!’, zeiden mensen monter tegen elkaar bij hun vertrek uit het café. Er lijkt een nieuwe traditie geboren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel