Ankeiler: Vier wolvenparen in ons land hebben dit jaar zestien welpen gekregen. Dertien daarvan zijn geboren op de Veluwe.

- Vier wolvenparen in ons land hebben dit jaar zestien welpen gekregen. Dertien daarvan zijn geboren op de Veluwe. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies tellingen van en schades door wolven bijhoudt.

Drie welpen zijn geboren in Nationaal Park De Hoge Veluwe, de andere op de Noord-Veluwe (zes) en op de Midden-Veluwe (vier). BIJ12 baseert zich op foto's en wildcamerabeelden waarop minimaal zestien welpen zijn gezien. Dit zijn er mogelijk meer.

De tellingen waren van 1 mei tot en met 31 juli en zijn op basis van foto's en beelden van wildcamera's. BIJ12 concludeert dat er vier roedels (een paar met jongen) in Nederland zijn, waarvan een voor het eerst in het noorden van Nederland.

'Vooral druk ten zuiden van de A1'

Het is vooral druk op de Veluwe ten zuiden van de snelweg A1, constateert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Daar zijn vier territoria. Boven de A1 is één territorium. Wat het effect van de eventuele drukte onder de A1 wordt, is erg interessant om te volgen."

Een territorium varieert qua grootte, legt Lelieveld uit. "Op de Noord-Veluwe hebben we het over 400 vierkante kilometer. Dat is gigantisch. Terwijl er ook territoria van 130 vierkante kilometer zijn."

De wolvenkenner uit Renkum zegt dat op de Zuidwest-Veluwe en Zuidoost-Veluwe zwervende wolven zijn die niet tot een roedel behoren. Tussen 1 mei en 31 juli zijn minimaal elf zwervende wolven in Noord-, Oost- en Midden-Nederland gezien.

Lelieveld: "Zwervende wolven vermijden roedels. De voornaamste doodsoorzaak onder wolven is een aanval van een wolf uit een roedel op een zwervende wolf. Die beelden zie je niet veel." Lelieveld baseert zich onder meer op gegevens uit Duitsland en Noord-Amerika.

Aantal wolven 'niet interessant' voor de Hoge Veluwe

BIJ12 noteerde tussen mei en augustus drie geboren wolven in Nationaal Park De Hoge Veluwe, parkbeheerder Jakob Leidekker houdt het op twee. "Die hebben we zelf doorgegeven", reageert hij. Hoeveel wolven er in zijn park rondlopen zegt Leidekker "helemaal niet interessant" te vinden. "Het gaat er om wat het effect is op het systeem."

In het nationale park lopen moeflons die door wolven worden aangevallen en gedood. Eerder dit jaar sloeg de Hoge Veluwe alarm om het aantal gedode moeflons door twee wolven. Een telling in maart leverde 171 moeflons op. Een jaar eerder waren dat er 339. De Zoogdiervereniging van Lelieveld wil het aantal wolven in het nationale park in Otterlo graag volgen. "Dat kunnen wij prima zelf", zegt Leidekker.

BIJ12 kreeg tussen mei en augustus 73 meldingen van aanvallen, vermoedelijk door wolven, op landbouwhuisdieren zoals schapen of kalfjes. In 35 gevallen is vastgesteld dat de aanval door een wolf was.

Problemen met wolven in andere provincies

De meeste meldingen van aanvallen komen de laatste weken uit Friesland, Drenthe en Overijssel. Dat er minder dodelijke aanvallen zijn in Gelderland komt volgens BIJ12 onder meer door preventieve maatregelen. Zo wordt de Elspeetse schaapskudde beschermd door twee honden. De roedels op de Veluwe eten vooral natuurlijke prooien zoals reeën en zwijnen, stelt BIJ12 verder.

De natuurbeheerders hebben het op de Veluwe uitstekend voor elkaar, aldus Lelieveld. "Door onder meer honden en stroomdraden bij kuddes, laten ze zien dat een samenleving met wolven perfect werkt. In Friesland, Drenthe en Overijssel hebben ze echt een probleem."

Zie ook:

Deel dit artikel