Ankeiler: Veel Nederlanders willen de overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië helpen.

- Veel Nederlanders willen de overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië helpen. Dat resulteert in veel spontane inzamelingsacties, zo worden er onder andere jassen ingezameld. Maar is dat het beste wat je kan doen?

"Ik snap dat mensen van alles willen doen en maandverband en speelgoed gaan inzamelen. Maar je moet het ook daar krijgen", zegt universitair docent Lau Schulpen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in goede doelen.

De antropoloog raadt aan om organisaties te steunen die al in het gebied werkzaam zijn: "Die weten de weg. Ik heb enorme waardering voor mensen die allerlei dingen gaan doen om te helpen, maar het beste is een geldinzamelingsactie op te zetten en zorgen dat dat gestort wordt." Dat kan bijvoorbeeld op Giro555.

'Kan averechts werken'

"Het is ontzettend mooi dat er zo veel acties zijn en dat mensen willen helpen", stelt ook persvoorlichter Nicole van Batenburg van het Rode Kruis. "Maar het kan ook averechts werken. Het moet gecoördineerd zijn en je komt in een onveilige situatie terecht. Daarom kun je het beter via hulpverleningsorganisaties laten verlopen."

"Denk goed na wat je inzamelt. Als het spullen zijn die niet nodig zijn, dan neemt het plek in in de opslagloodsen daar. Die kunnen beter gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor eten, tenten of dekens. Dat is echt nodig."

'Geld helpt het meest'

"Het beste is geld geven. Dan stimuleer je ook de lokale economie, omdat mensen dan dingen daar in de winkel kunnen kopen", legt Van Batenburg uit. Ze vergelijkt het met iemand die op zijn verjaardag geld vraagt om te sparen voor iets specifieks. "Sommige mensen vinden dat saai en geven een plant. Terwijl de jarige dan meer heeft aan geld. Dat lijkt niet persoonlijk, maar is wel hetgeen het meeste helpt."

Lees hier alle berichten over de aardbeving in Syrië en Turkije.