Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een pooltafel ter ontspanning. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Een van de vergaderruimtes. Foto: RTV Nunspeet
Ankeiler: Thuiswerken is als werkvorm, mede door de corona-crisis, enorm toegenomen. Voor zelfstandig ondernemers ligt een sociale werkplek bovendien al niet voor de hand.

- Thuiswerken is als werkvorm, mede door de corona-crisis, enorm toegenomen. Voor zelfstandig ondernemers ligt een sociale werkplek bovendien al niet voor de hand. Toch kan samen denken, praten en elkaar inspireren voor ondernemers erg belangrijk zijn, stelt Eric Marchand. Reden voor hem om in een groot deel van het kantoor van zijn bedrijf een ondernemershub in te richten.

‘Wij zaten hier in een enorm kantoor, waarvan een groot deel niet door ons gebruikt wordt’, legt Marchand uit aan RTV Nunspeet. ‘Toen gingen we denken hoe we die ruimte zouden kunnen invullen en een Nunspeetse ondernemershub leek ons een waardevol idee.’ In de grote open kantoorruimte zijn daarom nu acht werkplekken ingericht die door ondernemers gebruikt kunnen worden om te werken, samen te komen en elkaar op die manier te versterken.

Sociaal ondernemen

Marchand hoopt dat de ruimte een bruisende werk- en ontmoetingsplek wordt voor Nunspeetse ondernemers. ‘Alleen al het opvangen van een staartje van een gesprek geeft je vaak een idee voor een actie dat je alleen thuis niet had gekregen. Laat staan als je geregeld bewust met elkaar spart over onderwerpen. Dat brengt je echt heel veel.’ Het sociale aspect van de ondernemershub is voor hem dan ook het kernpunt. ‘Juist verschillende soorten ondernemers hebben elkaar weer nieuwe inzichten en mogelijkheden te bieden. Wij zitten hier zelf als ICT’ers, dus daarin kunnen wij andere ondernemers ondersteunen. Maar wij zouden dan weer iets kunnen leren van een inzicht van een ondernemer in de marketing over netwerken bijvoorbeeld.’ Een van de ondernemers die al in het pand zit, Amanda Hendriks, onderstreept Marchands woorden: ‘Vaak als ik hier ben heb ik zulke waardevolle gesprekken! Maar ook het sociale aspect zelf is gewoon al enorm belangrijk, het gaat zeker niet alleen om netwerken.’

Een pooltafel ter ontspanning - Foto: RTV Nunspeet

Ruimte

De ruimte is dan ook ingericht om open communicatie en een ontspannen werksfeer te bevorderen. Er staat een poolbiljart, een grote houten tafel om rondom samen te komen een grote espressomachine om koffie mee te zetten. Een voorbeeld van een lokale samenwerking tussen ondernemers die nu al in de hub plaatsvindt is de koffie die met dat apparaat gezet wordt, deze komt namelijk van een nieuw Nunspeets koffiemerk. ‘Tom [de eigenaar van het koffiemerk, red.] kwam bij ons voor een website en wij werden aangestoken door zijn passie voor de koffie. Toen hebben we afgesproken dat hij hier de koffie zal verzorgen en hij heeft ons allemaal koffie leren zetten!’, vertelt Marchand lachend. Naast die ontspanningsmogelijkheden wil de hub echter ook voorzien in werkbenodigdheden voor ondernemers, bijvoorbeeld door de afsluitbare vergaderruimtes. Zowel inspanning als ontspanning kunnen leiden tot vruchtbare samenwerking wat Marchand betreft.

Een van de vergaderruimtes - Foto: RTV Nunspeet

Maatschappelijke projecten

Het bundelen van de krachten van verschillende ondernemers wil hij overigens niet alleen inzetten voor de ondernemers zelf, maar ook voor maatschappelijke projecten: ‘Denk aan ondersteunen van een lokale non-profit, bijvoorbeeld door het digitaliseren en automatiseren van het donatieproces of het creëren van een online ontmoetingsplek voor vrijwilligers.’ Het doel is om jaarlijks zo’n twee à drie van deze projecten op te pakken in de ondernemershub. Ook hier is de sociale dimensie van het samen ondernemen een grote drijfveer voor Marchand: ‘Als je samen wat betekent voor de mensen om je heen maak je de wereld een stukje mooier en delen we wat we hebben.’

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel