Ankeiler: "Op dit moment zijn er zes wolvenparen die zich op de Veluwe hebben gevestigd", zo vertelt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging in Nijmegen.

- "Op dit moment zijn er zes wolvenparen die zich op de Veluwe hebben gevestigd", zo vertelt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging in Nijmegen. "Meer dan we hadden verwacht. Komend voorjaar kunnen we dan misschien zes wolvinnen met jonge wolven verwachten." La Haye reageert met zijn uitspraken op de laatste monitoring van BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de provincie Gelderland.

"Er is kennelijk genoeg voedsel voor die wolvenparen om hun jongen groot te krijgen. De jonge wolven zullen nu gaan zwerven want er is géén plek meer op de Veluwe." Woordvoerder van BIJ12, Christian Jansen legt verder uit dat er drie roedels zijn op de Veluwe. "Een op de Noord Veluwe, Midden Veluwe en Hoge Veluwe. Daarnaast heb je nog drie wolvenparen op de Noord-West Veluwe, Zuid-West Veluwe en Zuid-Oost Veluwe. " Hij schat in dat er circa 31 wolven in totaal leven in het gebied.

Zwervende wolf richting Duitsland

Eén jong, zwervende, wolf die geboren is op de Veluwe is onlangs vertrokken naar Duitsland. Dit is voor het eerst dat een Nederlandse wolf zich mogelijk wil vestigen in het buitenland, zo zegt BIJ12. De jonge wolven die nu geboren worden zullen echt op zoek moeten naar nieuw territorium buiten de Veluwe stelt de zoogdiervereniging.

Maar er zijn niet alleen wolven bijgekomen, er zijn ook wolven gestorven op de Veluwe. Van de zeventien dode wolven zijn er veertien omgekomen door een aanrijding. Eén wolf is in 2021 doodgeschoten en in Stroe gevonden. De dader of daders zijn nog niet door de politie gevonden.

Er is volgens BIJ12 nog een wolf door mensen om het leven gebracht en de politie onderzoekt deze zaak nog. Het roofdier is beschermd en dus is het doden van een wolf strafbaar. De provincie bekijkt wel of in de toekomst afschot bij een 'probleemwolf' wél mogelijk is. Daarover was woensdag bij de Provincie een door de BBB aangevraagd spoeddebat.

Aangereden wolf nu met wolvin

Niet alle wolven die worden aangereden sterven vervolgens. Er is nu één wolf die is aangereden door een vrachtwagen en die heeft het ongeval overleefd. "De wolf leeft nu op de Midden-Veluwe met een wolvin en het paar heeft vorig jaar vier welpen gekregen, vertelt Glenn Lelieveld namens de Zoogdiervereniging verder. "Dat toont aan wat voor sterk roofdier het is. De haren die achterbleven op de vrachtwagen zijn onderzocht in een laboratorium in Wageningen en zo wordt via DNA-analyse achterhaald waar wolven en wolvinnen precies zich bevinden in Gelderland."

Schade

Vanuit Gelderland zijn tussen november 2022 en februari 2023 ruim 30 meldingen binnengekomen bij BIJ12 van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren. Bij 21 meldingen bleek het daadwerkelijk te gaan om een wolf, in zeven gevallen ging het om een hond die schade heeft aangericht. In drie gevallen gaf de DNA-analyse geen resultaat en eenmaal bleek geen DNA-afname mogelijk.

Het is niet zo dat het aantal schademeldingen toeneemt als het aantal wolven stijgt, meldt de Zoogdiervereniging. "De jonge zwervende wolven zijn diegene die de meeste schade veroorzaken. De meeste zwervende wolven komen nu uit Duitsland."

Deel dit artikel