RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Eef van Bommel, Omroep Gelderland
1 oktober 2023 14:51


Hier is nog geen enkel schaap te grazen genomen
Foto: Hier is nog geen enkel schaap te grazen genomen
Karpatische herdershond op de Veluwe. Foto: Omroep Gelderland

- Diep in de Veluwe, op de Hoog Buurlose Heide, leven wolf, schaap en Karpatische herdershond in vrede samen. Inca, de oudste hond is inmiddels met pensioen. Pup Ravi volgt haar op samen met 'oude rot' Nora. Die twee zijn inmiddels zo populair, dat wandelaars ze dagelijks bezoeken. Boswachter Laurens Jansen laat tijdens een nieuwe excursie van Staatsbosbeheer zien hoe deze honden te werk gaan. "Nog geen enkel schaap is te grazen genomen."

Staatsbosbeheer merkt sinds de komst van de trouwe viervoeters, dat mensen bos en heide afreizen om die reusachtige honden te aanschouwen. Toch zijn deze op wolven lijkende dieren niet alleen mooi, ze zijn ook een sprekend voorbeeld van hoe je volgens Staatsbosbeheer wél kunt samenleven met de wolf.

Reden voor boswachter Laurens Jansen om een nieuwe excursie op touw te zetten. Al wandelend op de Veluwe doet hij een boekje open over het vormen van een wolvenbeleid, de taak van de herdershonden en hun band met de wolf. De excursie wordt zowel in begin als eind oktober gehouden.

Wolf afgeschrikt

Inmiddels is de oudste herdershond, Inca, gepensioneerd. "Inca is een hond met reputatie", vertelt de boswachter bevlogen. "Zij komt uit Roemenië en heeft daar oog in oog gestaan met beren. In Oost-Europa beschermen deze honden al sinds jaar en dag het vee. Dit zit echt in het DNA van die beesten ingebakken", aldus Jansen.

Pup Ravi heeft veel van haar kunnen leren, ziet de boswachter. Samen met Nora - 'de oude rot in het vak' - houden ze de schaapkuddes nauwlettend in de gaten en weren ze de wolf. Dat werpt zijn vruchten af, weet Jansen: "Tot op heden is geen enkel schaap uit de kudde ten prooi gevallen aan de wolf."

De aanwezigheid van de grote herdershonden schrikt de wolven af. "De wolf hoort de honden blaffen en weet dat er een geduchte tegenstander rondloopt. De wolf wil zijn eigen roedel beschermen en kiest eieren voor zijn geld", aldus de boswachter.

Méér aaseters

De herdershonden zijn volgens Staatsbosbeheer een schoolvoorbeeld voor hoe je succesvol kunt samenleven met de wolf. Daar ligt tijdens de excursie dan ook de focus op, vertelt Jansen, die de excursie gaat begeleiden. "Ravi en Nora beschermen de schapen 24 uur per dag. Zelfs als de schaapsherder gaat lunchen, houden de viervoeters trouw een oogje in het zeil."

Ondanks dat de kudde persoonlijke beveiligers heeft, is het te merken dat er wolven in de buurt wonen. "Het gedrag van de dieren op de Veluwe lijkt te veranderen. De dieren, waaronder de edelherten en de schapen, zijn meer op hun hoede en blijven dichter bij elkaar", aldus de boswachter. Ook komen met de wolf méér aaseters op bezoek, waaronder raven en insecten, die zich aan karkassen van door de wolf verorberd wild tegoed doen.

Wandelen in voetsporen van de wolf

Ontdekken hoe je samen met de wolf kunt leven is belangrijk volgens de boswachter, want waarschijnlijk breiden de wolvenroedels zich de komende jaren uit. Toch doen Ravi en Nora hun werk zo goed dat de kans dat er een tak op je hoofd valt groter is dan dat je de wolf tegenkomt, volgens Staatsbosbeheer. Ook boswachter Jansen zelf is de wolf nog nooit tegengekomen: "Als je heel veel geluk hebt vind je tijdens de excursie ergens een verse drol, maar de kans dat je de wolf zelf ziet is bijna nul."

BuitenGewoon is hét natuurplatform van Omroep Gelderland.
Het laatste nieuws uit de natuur vind je op buitengewoon.nl.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Ede Nieuws 

natuur wonen dieren wolf veluwe zetten voorpagina geld werk wild honden staatsbosbeheer vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie