Lead image 1:
Lead image TXT 1: Schrijfster Annejet Leupen Kohnstamm. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Margot van Biezen neemt 1e boek in ontvangst. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Schilderij van Dinah Kohnstamm. Foto: RTV Nunspeet
Ankeiler: Onder grote belangstelling is zaterdag de expositie van de Amsterdamse kunstenares Dinah Kohnstamm geopend.

- Onder grote belangstelling is zaterdag de expositie van de Amsterdamse kunstenares Dinah Kohnstamm geopend. Naast tal van belangstellenden waren veel leden van de Kohnstamm familie naar Nunspeet gekomen om de presentatie van het boek 'Dinah Kohnstamm en haar album Amicorum’ bij te wonen. Tevens zijn werken van haar tentoongesteld in de Fré Drostzaal van het Noord-Veluws Museum. Na een welkomstwoord door directeur Roeland Robert vertelde schrijfster Annejet Leupen-Kohnstamm over het werk en leven van Dinah Kohnstamm en overhandigde zij het eerste boek aan nicht Margot van Biezen.

Dinah was telg uit een bekende joodse familie, oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland. Hoewel zij niet op transport naar Auschwitz hoefde, wilde zij haar zus Betty en huisgenoten Fanny van Raap en Dina Benjamin niet in de steek laten. Dinah werd samen met hen op 24 september 1942 in Auschwitz vergast.

Schrijfster Annejet Leupen Kohnstamm - Foto: RTV Nunspeet

Expositie

De expositie toont het weinige werk dat van haar bewaard is gebleven. Zij volgde in Berlijn vanaf 1901 schilderlessen bij Dora Hitz en Leo von König. In de jaren tussen 1910 en 1912 woonde zij opnieuw in Berlijn, vanwege lessen bij beeldhouwer Arthur Lewin-Funcke. In Amsterdam kreeg Dinah schilderles van Martin Monnickendam. Haar schilderwerk bestaat veelal uit stillevens en vazen vol bloemen

Margot van Biezen neemt 1e boek in ontvangst - Foto: RTV Nunspeet

Amicorum

Het kunsthistorisch zeer bijzondere album 'amicorum' (vriendenboekje, red.) van Dinah is gelukkig bewaard gebleven en wordt nu voor het eerst tentoongesteld. In haar album leverden familieleden en bevriende kunstenaars een bijdrage in de vorm van een tekening, schilderijtje, tekst of zelfs van een compositie. Het album geeft een goed beeld van het artistieke milieu rond 1910 waarmee Dinah verbonden was.

Schilderij van Dinah Kohnstamm - Foto: RTV Nunspeet

Zij verbleef talloze malen op de Veluwe bij haar broer in huize De Schapendrift in Ermelo. Daar vierde zij in 1939 feestelijk haar zeventigste verjaardag. De expositie in de Fré Drostzaal duurt tot en met 14 april 2024.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel