RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Erik van Dam, Omroep Gelderland
1 december 2023 16:58


Dode wolf gevonden bij Elspeet, politie start onderzoek
Foto: Dode wolf gevonden bij Elspeet, politie start onderzoek
Een wolf op de Veluwe, ter illustratie. Foto: ANP

- In de buurt van Elspeet is vrijdag een dode wolf gevonden. Het is nog onduidelijk hoe het dier is doodgegaan. De politie is een onderzoek begonnen naar de doodsoorzaak.

Een voorbijganger vond de dode wolf vrijdag en waarschuwde Staatsbosbeheer. NU.nl zegt dat de wolf 'onder verdachte omstandigheden' is gevonden: de politie kan dat niet bevestigen. Het dier lag op in ieder geval op gemeentegrond van de gemeente Nunspeet.

Door de toename van het aantal wolven in onze provincie wordt er geregeld een dode wolf aangetroffen. Dit jaar zijn het er al twaalf in heel Nederland, meestal is een aanrijding door een auto de oorzaak.

Als er geen aanwijzing is voor een misdrijf wordt het kadaver afgevoerd voor wetenschappelijk onderzoek in het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht. Zo'n aanwijzing is er nu vermoedelijk wel. De politie kan er op dit moment nog niets over zeggen en heeft de zaak in onderzoek.

Eerder onrust in Elspeet

In september ontstond onrust onder inwoners van Elspeet, nadat daar in een week tijd zestig schapen werden doodgebeten door wolven. De provincie organiseerde een voorlichtingsavond over de wolf: daar kwamen bijna tweehonderd mensen op af. Zij gaven aan dat ze wilden dat iemand actie ondernam tegen de wolf om het vee te beschermen.

Namens de provincie was gedeputeerde Harold Zoet (BBB) aanwezig om tekst en uitleg te geven. Hij zei op de voorlichtingsavond dat het maximumaantal wolven op de Veluwe wat hem betreft bereikt was, maar dat Europese wetten niet toestaan dat de wolvenpopulatie in toom wordt gehouden.

Nunspeet deed verzoek

De gemeente Nunspeet vroeg de provincie in september om zes maanden lang wolven te mogen doden in het landelijk gebied ten westen van Elspeet. De gemeente constateerde dat wolven daar steeds vaker dieren doodden. De toestemming van de provincie kwam er niet, omdat Gelderland gebonden is aan Europese regelgeving. Ook Ermelo maakt zich overigens zorgen om de problemen met wolven in de regio.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Ermelo  Nunspeet  Utrecht Nieuws 

natuur wolf elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie