Ankeiler: Burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet, hebben toestemming gegeven aan de heer Bouw, voor het inrichten van een bevruchtingsstation.

- Burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet, hebben toestemming gegeven aan de heer Bouw, voor het inrichten van een bevruchtingsstation. Nunspeet wordt hiermee de eerste gemeente in Nederland die actief meewerkt aan de terugkeer van de zwarte bij.

Dit bevruchtingsstation is voor het reproduceren van de zwarte honingbij. Het gaat hierbij om het plaatsen van 5 bijenkasten en 20 bevruchtingskastjes op pallets.

De zwarte bij overleefde diverse ijstijden, wist zich telkens aan te passen aan het klimaat en overleefde zo vele duizenden jaren. Door toedoen van de mens was zij binnen 100 jaar bijna verdwenen van het toneel. Een Zwarte bij wordt gekenmerkt door een zwart pantser, een bruine tot zwarte haarkleur, smalle viltbandjes (haarbandjes op de rug) en een stomp achterlijf en is de enige echte inheemse bij.

Als imker is de heer Bouw sinds 2017 lid van de vereniging de ZwarteBij.org., een club met mensen die in de ogen van de heer Bouw op de juiste manier de zwarte bij weer op de kaart wilde zetten. Voor een groot deel wetenschappelijk aangevlogen en onderbouwd.

De gemeente heeft tijdens een veldbezoek, wel voorwaarden met de heer Bouw besproken. Het gaat hierbij onder andere om de locatie in de Elspeter struiken. Verder heeft de gemeente Nunspeet met de heer Bouw een inrijdontheffing afgesproken, om met de auto, voor de periode van 15 mei t/m 1 augustus 2021, over de Vaassenseweg via de kortste weg naar de locatie in de Elspeter struiken te rijden.

De gemeente Nunspeet wenst de heer Bouw succes met het project.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel