Doorstroming is van belang. Foto: Gemeentebelang Nunspeet

Doorstroming is van belang. Foto: Gemeentebelang Nunspeet

NUNSPEET - In de gemeenteraad wordt deze maand gesproken over maatregelen die de woningmarkt in Nunspeet beter bij woningzoekenden kan laten aansluiten. Al in de vorige periode heeft Corrie Jansen van Gemeentebelang aan het college gevraagd om naar verschillende bouw- en woonconcepten te kijken om jongeren en starters sneller in een woning te krijgen.

Volgens Jansen ligt er met name een grote uitdaging in het bouwen voor jongeren en senioren. Daar ligt volgens haar de grootste vraag. “Deze groepen zijn cruciaal om doorstroming in de markt te behouden. Om die doelgroepen snel in een woning te krijgen zijn creatieve oplossingen nodig.”

Tijdelijk wonen in een geschikte recreatiewoning op eigen terrein blijkt een geschikte mogelijkheid te zijn voor jongeren volgens de partij. “Ze kunnen dan wachttijd opbouwen of sparen. Ook het verder stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap kan er toe bijdragen dat er sneller woningen gerealiseerd worden.”

Een ander idee is meer pauzewoningen onder de maximale huurgrens. Jansen is daarnaast voorstander van DUO koop of smartkoop: “Hiermee kan je een huis kopen en de grond later. Dit draagt flink bij aan de betaalbaarheid en maakt dat starters beter een huis kunnen financieren.”

Belangrijk is volgens Gemeentebelang dat woningen behouden blijven voor de doelgroep waar deze voor gebouwd is. “Zo blijft bijvoorbeeld een starterswoning voor jongeren ook écht een starterswoning voor de volgende bewoners en een seniorenwoning ook voor senioren. Wettelijk kan dit pas vanaf 2024 maar we zijn blij dat het college hier nu al proactief voorbereidingen voor gaat treffen en wil toepassen wat nu al wél mag en kan”, aldus Jansen.

Deel dit artikel