Een passend afscheid voor Leen van der Maas. Foto: Gemeente Nunspeet

Een passend afscheid voor Leen van der Maas. Foto: Gemeente Nunspeet

ELSPEET - In het dorpshuis in Elspeet is onder grote belangstelling van genodigden afscheid genomen van Leen van der Maas als wethouder. Hij heeft in totaal acht jaar het wethouderschap uitgevoerd en kijkt tevreden terug op deze tijd.

“Ik heb 28 flessen wijn gekregen en de nodige cadeaubonnen. En mijn telefoon mocht ik houden van de gemeente”, zegt Van der Maas lachend. In zijn rol als wethouder heeft hij onder andere de financiën onder zijn hoede gehad. “Ik ben trots op het feit dat we als gemeente financieel gezond zijn gebleven, ondanks uitdagingen zoals het sociaal domein en met name de jeugdwet die veel geld kost en waar onvoldoende middelen vanuit Den Haag voor zijn.”

Een moeilijk dossier was wel de huisvesting voor het onderwijs. “Je hebt met meerdere belangen te maken. Dat vond ik zelf best lastig. Nu kijkend naar wat er in Elspeet en Hulshorst bereikt is ben ik ook daar trots op. Voor Nunspeet staat alles al in de steigers dus ook dat komt goed.”

Periode van rouw

Van der Maas praat nog altijd vol lof over het wethouderschap. “Het is gewoon een hele mooie baan. Je kan echt iets betekenen voor de gemeenschap waar je deel van uitmaakt.” De komende drie maanden gaat hij gebruiken om te ‘rouwen’. “Ze noemen het ook echt een rouwperiode want je laat wel wat achter. 7 keer 24 uur ben je als wethouder in functie. Overal waar ik ben en wat ik zeg wordt als wethouder gezegd. Dat verandert nu wel. Dus na deze drie maanden kijk ik wel wat op mijn pad komt. Regulier werk hoeft niet perse. Ik ben nu 64 en wacht wat er op mijn pad komt. Ik laat het rustig op mij afkomen.”

Eerbetoon aan overleden zoon

Tijdens de afscheidsreceptie werden mooie dankwoorden uitgesproken door onder andere loco-burgemeester Mark van de Bunte, SGP-fractievoorzitter Harm-Jan Polinder en Patrick, zijn zoon. “Het was een indrukwekkend moment. Er waren alleen maar positieve toespraken en wat ik extra mooi en bijzonder vond was dat iedereen nog even mijn overleden zoon benoemde. Hij stierf aan het begin van mijn wethouderschap. Iets wat heel ingrijpend is in zo’n periode. Voor ons was het fijn dat het op gepaste wijze de aandacht kreeg.”

Zijn rol binnen de politiek zal zich de komende jaren vooral op de achtergrond situeren. “Ik stond op de kieslijst voor de SGP op een onverkiesbare plek. Je weet nooit wat er kan gebeuren dus het kan zijn dat ze een beroep op me doen. Voorlopig wil ik even geen hele actieve rol spelen."

Deel dit artikel