RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
27 juli 2021 10:07


Blijven mijn voeten droog bij een stevige bui? Gemeenten zoeken oplossingen
Foto: Blijven mijn voeten droog bij een stevige bui? Gemeenten zoeken oplossingen
Wethouder Leen van der Maas. Foto: Omroep Gelderland

ELSPEET - Kan een hoosbui zoals die laatst in Zuid-Limburg viel, ook in onze provincie vallen? En hoe erg is dat dan? Houden wij onze huizen dan droog? Sinds enkele jaren zijn gemeenten verplicht een zogeheten klimaatstresstest uit te voeren. En zo zijn er knelpunten geconstateerd, alleen de uitvoering van maatregelen kost soms veel te veel geld.

Waterschappen en gemeenten hebben samen met Rijkswaterstaat en de Wageningen Universiteit (WUR) zelfs op straatniveau in kaart gebracht waar we overlast kunnen verwachten. Maar dan komt ook weer de vraag op, of dat wel zin heeft met het veranderende klimaat.

"Onze ervaring is inmiddels dat we behoorlijk goed kunnen anticiperen op wat komen gaat. Dat doen we met de kennis die we hebben van onder andere het KNMI. We kunnen zo continu updaten en zijn zo actueel mogelijk. Maar de effecten van klimaatverandering zijn wel grillig", vertelt Frans ter Maten van de heemraad Waterschap Vallei en Veluwe.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Maar water of nog meer water, de doelstelling blijft hetzelfde. "Dat er tijdelijk water op straat staat is niet zo erg, maar we moeten voorkomen dat het de kelders instroomt. We willen het water niet in de huizen hebben."

Elspeet heeft al oplossingen

Nu die knelpunten zijn geïnventariseerd, is het aan de gemeenten om te bedenken en uit te voeren hoe zij die overlast kunnen oplossen. En daar zijn ze in Elspeet al best ver mee. Het dorp stond verschillende keren onder water na een fikse regenbui, voor de laatste keer in 2014.

"Toen is bij de gemeente toch wel het besef gekomen dat we echt wat moesten doen. We hebben toen drie dingen gedaan. We hebben ervoor gezorgd dat het water van de bosrand niet meer direct het dorp instroomt. Dat wordt voorkomen door wadi's (een laagte waarin het regenwater zich kan verzamelen) en wateropvangbakken. Die hebben we zelfs onder de kerk en bij de nieuw gebouwde school. Daar wordt het water tijdelijk gebufferd. Tot slot hebben we gekeken naar een snellere afvoer van het water naar het achterland", legt wethouder Leen van der Maas uit.

Miljoen euro

De gemeente Nunspeet heeft voor de oplossingen in Elspeet een miljoen euro uitgegeven. "Dat is een fors bedrag voor deze gemeente, maar we hadden het er graag voor over om de mensen in Elspeet, die jarenlang wateroverlast hebben ervaren, daar nu van te vrijwaren."

Maar dat geld heeft niet elke gemeente, want ingrepen in bijvoorbeeld een riool kosten ontzettend veel geld.

'Het werkt wel'

Maar dat vele geld betaalt zich wel uit, zeggen de inwoners. "Bij de laatste stevige bui in 2020 is er een heel dun laagje water in de wadi gekomen. En er is geen water van boven naar beneden gegaan, het dorp in. Niets. Dat was de bedoeling. De gemeente heeft dus samen met de inwoners goed ingegrepen. Het resultaat is dat er één keer een laagje heeft ingestaan. Er moet dus zes à zeven keer zoveel water komen, ik denk dat we nu dus echt een eind komen."

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Huizen  Nunspeet  Wageningen Nieuws 

gemeente nunspeet elspeet voorpagina hoogwater2021 vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie