RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
20 september 2021 19:18


Puttens bedrijf staat terecht in mega-mestfraudezaak
Foto: Puttens bedrijf staat terecht in mega-mestfraudezaak
De boer in Putten staat terecht voor mestfraude. Foto: Pixabay

PUTTEN - De rechtbank behandelt vanaf maandag een grote mestfraudezaak. In die zaak staat onder andere een boerenbedrijf uit Putten terecht. Welk bedrijf dat is, is niet bekend. Maar de Puttense boer zou digestaat over zijn erf hebben uitgereden en dat mag niet volgens de wet, zo meldt RTV Utrecht.

Digestaat is de dikke, zwarte smurrie die overblijft na de productie van biogas. Een biogascentrale in Bunschoten doet dat met twee vergistertanks, waar allerlei voedselafval in verdwijnt om het vervolgens als warme soep op te borrelen tot biogas. Dat waardeert het bedrijf vervolgens op en levert het als groen gas aan het net. Het restproduct digestaat zou vervolgens illegaal verhandeld zijn als meststof, onder andere aan een Puttense boer. Die 85 transporten van in totaal 2550 ton zou hebben ontvangen.

GPS-trackers en geheime camera

De zaak komt begin februari 2015 aan het licht, als er een anonieme misdaadmelding bij de politie binnenkomt. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe een biogascentrale in Bunschoten digestaat levert aan verschillende veehouders. Het OM neemt de melding onder de loep, waarna vrachtwagens met gps-trackers en een geheime camera in de gaten worden gehouden. Na vijf jaar concludeert de officier van justitie dat er tussen 2010 en 2016 jarenlang gesjoemeld is om digestaat toch als meststof te gebruiken. Door documenten opzettelijk te vervalsen zou het goedje gebruikt zijn om landbouwgrond in onder meer Zeewolde, Putten en Eemdijk te bemesten.

Ontkenning

Het bedrijf in Putten ontkent overigens dat er digestaat op zijn landbouwgrond terecht is gekomen. "Dat is gewoon niet zo", stelt de boer. "Laat ze dat eerst maar bewijzen, maar dat kunnen ze niet", zei hij vandaag in de rechtszaal.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Bunschoten  Putten  Utrecht  Zeewolde Nieuws 

rechtbank gemeente putten putten voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie