RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
9 oktober 2021 11:07


“Ik schreeuwde maar het hielp niet, met zijn bebloede bek ging hij verder met eten”
Foto: “Ik schreeuwde maar het hielp niet, met zijn bebloede bek ging hij verder met eten”
Marc Baars met de kudde op de heide. Foto: RTV Nunspeet

ELSPEET - Op de heide tussen Nunspeet en Elspeet is een schaap gedood door een wolf. Het gebeurde op nog geen 50 meter afstand van schaapherder Marc Baars die daar donderdagochtend rond 09:00 uur met een kudde liep. “Ik zag vanuit mijn ooghoeken wel wat beweging maar kon niet goed registreren wat het was.”

Als ze dichterbij komen is het voor Marc duidelijk dat het om een tweetal wolven ging. “De twee wolven kwamen doelbewust aflopen op het schaap dat het verste van mij af stond. Eén van hen zette zijn tanden in de nek van het schaap. Ik wist meteen dat het dier dood was. Het was secondewerk.”

De rest van de kudde had in het begin niet eens door wat er aan de hand was. “Het gebeurde in totale stilte. Eén van de twee wolven bleef bij zijn prooi, de ander liep weg. Vervolgens maakte de wolf die achterbleef de buik van het schaap open waardoor de ingewanden eruit kwamen. Het kadaver werd een paar meter meegesleept en dat is heel raar om te zien”, vertelt de herder. “Het leek bijna alsof het schaap weer op vier poten overeind kwam, terwijl je wel beter weet.”

Schreeuwen

In eerste instantie had Marc geen idee wat te doen. “Ik pakte mijn telefoon en wilde 112 bellen maar ik bedacht me. Ik heb de eigenaar van de kudde gebeld en ben vervolgens gaan schreeuwen richting de wolf. “Er was ons gezegd dat wanneer er een wolf in de kudde is het enige wat je kan doen is jezelf groot maken en proberen ze te intimideren door lawaai te maken, dus dat heb ik gedaan.”

Grootste angst

Helaas mocht het niks uitmaken. Het getroffen schaap was na de beet gelijk dood. “De pest is wat kan je doen. Mijn grootste angst was ook voor m’n honden. Ook zij zijn een prooi dus je kunt ze er niet op af sturen. Ik realiseerde me dus al heel snel dat ik geen ene moer kon doen nu behalve schreeuwen.” Even keek de wolf nog op, maar het geschreeuw maakte geen indruk. “Het hielp niet, met zijn bebloede bek ging hij gewoon verder met eten.”

Drie wolven

Marc maakte wel foto’s en trok later de conclusie dat het het werk was van drie wolven, waaronder twee verkenners. De dieren wisten welk schaap ze moesten hebben en doken er bovenop. Precies 48 uur later is Marc wederom met de kudde te vinden op dezelfde plek. “Je kijkt nu toch extra om je heen want de omstandigheden zijn hetzelfde.”

De kudde zelf is van Paul Aalbers uit ’t Harde en graast op deze heide om de Elspeetse kudde te ondersteunen. “Wij doen de restjes waar de Elspeetse kudde niet aan toe kan komen omdat het hier echt een groot gebied is.”

Beluister hier het radio-interview terug.

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

gemeente nunspeet elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie