RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
25 oktober 2021 12:25


'Door de koude zomer een slecht bijenjaar'
Foto: 'Door de koude zomer een slecht bijenjaar'
Bijenkasten op de hei Foto: Reinard Olthuis

HULSHORST - Het is een slecht bijenjaar geweest. Dat stelt Imker Reinard Olthuis uit Hulshorst. Volgens hem heeft de slechte zomer daarvoor gezorgd. “Het weer liet ons in de steek, er was weinig warmte”, vertelt hij. “Veel bloemen hebben maar kort gebloeid en daardoor kon er weinig stuifmeel en nectar gehaald worden door bijen, hommels en vlinders.” De opbrengst van fruitbomen kan daardoor ook minder zijn dan andere jaren.

Voor de heide was het juist wel een goed jaar. “De heide heeft heel mooi in bloei gestaan. Dat wil nog niet zeggen dat het altijd goed is. Op de Veluwe zeggen ze altijd: 'de hei heeft veel water nodig'. Met andere woorden: het moet heel veel regenen, wil de heide nectar en stuifmeel hebben wat de insecten dan weer op kunnen halen en de bijen honing van kunnen maken”, legt Olthuis uit.

Zijn bijen gaan elk jaar voor een periode naar de heide toe, maar staan inmiddels weer bij hem thuis. Samen met zijn vader onderhoudt hij de beestjes. Ze worden nu winterklaar gemaakt. “Je haalt wat honing uit de kast, maar zorgt ook wel dat er voldoende honing overblijft en we geven ze extra suikerwater, wat opgelost wordt als vloeibare substantie. Want ieder volk heeft minimaal 12 kilo eten nodig om de winter te kunnen overleven.”

Hoe volgend jaar gaat zijn, heeft Olthuis nog geen zicht op. “Het is maar net wat de natuur ons brengt, ook qua weer. Dat heb je niet in de hand.”

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

natuur hulshorst gemeente nunspeet lokaal voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie