RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Marlou Poncin, Omroep Gelderland
21 november 2021 19:55


Heldendaad op A28 gefilmd: Henry stopt auto met onwel geworden bestuurder
Foto: Heldendaad op A28 gefilmd: Henry stopt auto met onwel geworden bestuurder
De auto had behoorlijk wat schade Foto: RTV Nunspeet

- Het is vrijdagmiddag als Henry Temmermans uit Nunspeet op de A28 onderweg is naar huis. Hij moet nog wat Teams-vergaderingen door, maar verder staat alleen het weekend hem nog te wachten. Tot hij naast zich op de snelweg een auto in het gras ziet rijden. "Ik twijfelde geen moment. Ik moest wat doen."

Via zijn zijraam kan hij bij de bestuurder naar binnen kijken, vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Wat ik zag, was niet best. Het was duidelijk dat mevrouw niet meer bij bewustzijn was." De auto komt niet tot stilstand, dus moet Henry snel denken. Hij geeft wat extra gas om voor de auto terecht te komen. "Ik zag dat de vangrail haar niet zou stoppen."

Kijk naar het heldhaftige optreden van Henry:

Zijn plan slaagt: de vrouw botst tegen de achterkant van zijn auto en komt tot stilstand. Achter hem helpt een andere automobilist mee, die het hele voorval via een dashcam wist vast te leggen. "We zijn allebei direct uitgestapt. Hij heeft 112 gebeld en daarna hebben we samen in de auto gekeken."

'Word wakker'

In de auto is de vrouwelijke bestuurder nog altijd buiten bewustzijn. "Ik zag dat ze had overgegeven. In haar nek voelde ik nog wel een hartslag, dus dat stelde me gerust." Henry probeert van alles om haar bij te laten komen. "Ik heb haar nog aangeroepen: 'Word wakker, wat is er gebeurd?' Dat hielp na twee minuten ongeveer."

Samen wachten ze op de ambulance en politie die na zo'n tien minuten arriveren. "Toen heb ik het overgedragen." Zijn auto moet worden weggesleept: er valt niet meer in te rijden. "De andere bestuurder heeft me thuis gebracht. Dat bleek nog een oude bekende van 25 jaar geleden, toen we allebei nog jong en wild waren."

Held?

In hetzelfde weekend nemen de dochter en man van de onwel geworden vrouw contact op met Henry. "Ze waren mij ontzettend dankbaar." De vrouw houdt aan het incident vijf gebroken ribben over. Hoe ze onwel is geworden is nog altijd niet duidelijk.

Twijfel om in te grijpen had Henry niet, zegt hij. "Ik zie het op social media wel. Mensen zeggen dat ze trots op me zijn, noemen me een held. Maar zo zie ik mezelf niet. Mensen in nood ben je verplicht om te helpen. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Dat anderen dat misschien niet zouden doen is aan hen."

Zie ook: Nunspeter Henry Temmermans verricht heldendaad op A28

Door: Marlou Poncin

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

nunspeet gemeente nunspeet gelderland 112 voorpagina ambulance vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie