RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
24 december 2021 7:35


Al zes wolven doodgereden: roep om maatregelen wordt luider
Foto: Al zes wolven doodgereden: roep om maatregelen wordt luider
De dode wolf. Foto: Politie Nunspeet, Elburg en Oldebroek

- “Ik zou willen dat de wegen op de Veluwe worden beveiligd tegen wildaanrijdingen." Dat zegt Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt bij De Zoogdiervereniging, na de zesde wolf die in ons land is doodgereden. “We moeten wildaanrijdingen op de Veluwe niet meer accepteren. Het is zonde vanuit het oogpunt van de dieren en gevaarlijk voor ons als mens.”

Volgens De Zoogdiervereniging zijn er nu tussen de vijftien en twintig wolven in Nederland, waarvan het grootste deel leeft in Gelderland. “We monitoren dat. Dan kijk je altijd terug en daarom is het moeilijk te zeggen hoeveel het er precies zijn.”

Dat het grootste deel - ongeveer vijftien wolven - op de Veluwe leeft, is volgens Lelieveld niet zo verwonderlijk. “Het is een groot bosgebied en dus een fijne plek voor de wolven om te verblijven.”

Afbeelding
Vier wolvenwelpen en een volwassen wolf op de Veluwe. Foto: Gijsbert Griffioen / Zoogdiervereniging

Slechte conditie

Lelieveld denkt dat de wolf die woensdag is doodgereden op de de Nunspeterweg (N310) bij Elspeet, afkomstig is van de roedel op de Noordoost-Veluwe en een tot twee jaar oud is. “Aan de foto’s te zien, was de huid van het dier in slechte conditie. Hij lijkt schurft te hebben. Sectie zal dit verder uitwijzen.” Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit.

Aan de foto’s te zien was de huid van het dier in slechte conditie

Dat het nu vroeg donker is en er toch nog veel verkeer is in de spits, vergroot volgens de coördinator de kans op wildaanrijdingen langs provinciale wegen. Dit zou volgens hem moeten worden voorkomen door verkeersmaatregelen te nemen langs deze 80-kilometerwegen op de Veluwe.

Eerder pleitte Lelieveld ook al voor hekken op de Veluwe. Kijk dat interview hier terug:

“Per locatie moet je kijken hoe je dat doet. Je kunt denken aan een oversteekplaats voor de dieren door een gat in een hek met een wildrooster in de weg. Hier moet het verkeer dan rustiger rijden.”

Een andere mogelijkheid is volgens Lelieveld een greppel bij open heide. “Dat hebben ze bij de Landtong van Rozenburg in Rotterdam.” Een steile en diepe greppel langs de weg voorkomt hier dat het vee zich tussen de auto's begeeft. “En dan hou je wel zicht op het open landschap.”

Eerste wolf

De eerste wolf in Nederland werd gespot in maart 2015 in Drenthe en Groningen. Dit was een rondzwervende wolf. De eerste wolf die zich in Nederland vestigde was de moeder van de roedel op de Noordoost-Veluwe in 2018. Naast de vijftien wolven in Gelderland, loopt er ook nog steeds een vrouwtjeswolf rond in Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Zie ook:

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Groningen  Rotterdam Nieuws 

natuur wolf gemeente nunspeet elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie