RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
8 januari 2022 17:00


De Veluwe was ooit een katholiek bolwerk (en veel langer dan we dachten)
Foto: De Veluwe was ooit een katholiek bolwerk (en veel langer dan we dachten)
Jos de Weerd bij Maria van Renkum. Foto: Omroep Gelderland

- De Veluwe en de Gelderse Vallei staan bekend als orthodox-protestantse regio’s. Relatief veel inwoners stemmen op christelijke partijen, gaan op zondag twee keer naar de kerk en sturen hun kinderen naar reformatorische scholen. Toch bleef de Veluwe veel langer een zeer rooms-katholiek gebied dan we altijd dachten. Dat laat historicus Jos de Weerd (31) uit Elspeet zien in zijn proefschrift dat hij verdedigde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Even het geheugen opfrissen. Gelderland was tot de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) een katholiek hertogdom. De Beeldenstorm in 1566 ging redelijk geruisloos aan onze provincie voorbij. Vanaf 1578 kregen protestanten steeds meer de touwtjes in handen. Zij verwijderden heiligenbeelden en muurschilderingen uit de katholieke kerken. Dat noemen we de Reformatie.

De Weerd laat zien dat veel Veluwenaren nog lang vasthielden aan het katholieke geloof. “Het was een klein groep radicalen die de macht greep in Gelderland en het calvinisme van bovenaf invoerden.”

Afbeelding
Ook de kerk van Epe kwam niet zonder verzet in protestantse handen Foto: Omroep Gelderland

Mariaverering op de Veluwe

De Weerd toont in zijn onderzoek aan dat inwoners van de Veluwe al voor de Reformatie bezig waren met veranderingen in het geloof, maar binnen de katholieke kerk. “Er werd veel gelezen in de Bijbel. Het is een misverstand dat katholieken de heilige geschriften niet konden of mochten lezen. De verering van Maria bleef wel lang heel sterk aanwezig op de Veluwe. Zij is de zetel der wijsheid. Maria moest de dood van haar zoon Jezus meemaken. Zij maakte invoelbaar wat pijn kan doen met een mens.”

Het proefschrift van De Weerd komt in het voorjaar als publieksboek in de winkels.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Amsterdam  Epe  Putten  Wageningen Nieuws 

ridders_van_gelre gemeente nunspeet elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie