Bevat Video: Video
Ankeiler: Zo'n 40 mensen liepen woensdagavond met fakkels door het centrum van Nunspeet. Ze zijn de coronamaatregelen meer dan zat.

- Zo'n 40 mensen liepen woensdagavond met fakkels door het centrum van Nunspeet. Ze zijn de coronamaatregelen meer dan zat. Daarom liepen ze mee in de 'Lichtjestocht voor de vrijheid'.

"Blijf van de kinderen af" staat er te lezen op het spandoek. Duidend op het vaccineren van jonge kinderen. De demonstranten maken zich zorgen om de corona-maatregelen. "Er zijn gewoon heel veel beperkingen opgelegd aan mensen", zegt een deelnemer. "Waardoor mensen dus vereenzamen en omdat te voorkomen zijn dit soort dingen heel erg belangrijk. Het is gewoon heel zonde dat het lijkt dat je buurman of je oom of je tante opeens een vreemde lijkt geworden. Daarom hebben we dus deze fakkeloptocht en die zijn dus in 45 plaatsen in Nederland gaande. Dat gebeurt ook wekelijks. Sluit je aan zou ik zeggen!"

Tekst gaat verder na de video:

Depressie

De demonstranten vinden dat de vrijheid van ze is afgenomen. "Ik wil graag de vrijheid aan mijn kinderen en kleinkinderen geven die ik ook een beetje heb meegemaakt.", zegt een wat oudere vrouw. Ze is verdrietig over wat er gebeurt in Nederland. "Ik wil het niet. Ik zit aan een depressie toe. Ik kan huilen. Het is echt onvoorstelbaar. Ik ben echt in en in verdrietig, dat onze regering dit doet terwijl wij hen ons vertrouwen geven. We betalen ze en dan doen ze dit!"

Vrijheid te koop voor vaccinatie

Haar man vult aan: "We hebben het over onze vrijheid. Die is te koop voor een vaccinatie. Er is nog nooit iemand geweest die mij heeft kunnen overtuigen waarom ik een vaccinatie zou moeten hebben. Ik ben een gezonde man van 63 en ik begrijp het gewoon niet. En dat er een rookgordijn voorgehouden wordt om andere plannen uit te werken, daar kijk ik doorheen."

Na ongeveer een uur gingen de demonstranten weer naar huis. de optocht verliep zonder problemen.