Ankeiler: Adverteerders, kijkers, coaches, deelnemers en RTL nemen stuk voor stuk afstand van The Voice of Holland, maar Jong & Politiek Nunspeet doet daar niet aan mee.

- Adverteerders, kijkers, coaches, deelnemers en RTL nemen stuk voor stuk afstand van The Voice of Holland, maar Jong & Politiek Nunspeet doet daar niet aan mee. Die organisatie heeft als doel om jongeren te betrekken bij de lokale politiek, en komt daarom in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart met een variant op het inmiddels beruchte programma.

Exact vier uur voordat de veelbesproken uitzending van BOOS online komt op YouTube, komt er een persbericht binnen bij de redactie van Omroep Gelderland. Op 18 februari vindt in Nunspeet 'The Vote of Nunspeet' plaats. Compleet met poster in de huisstijl van The Voice of Holland.

En ook de invulling van de avond lijkt op het bekende RTL-programma. Het doel van de avond is dat jongeren vragen mogen stellen aan de lijsttrekkers. "De lijsttrekkers nemen plaats in een draaistoel en zitten dan met de rug naar de jongeren. Een aantal jongeren mag een vraag stellen en de lijsttrekkers mogen hun stoel draaien als ze willen antwoorden. Als meerdere lijsttrekkers draaien, kiest de jongere wie er antwoordt. Alle lijsttrekkers krijgen een “Golden ticket”. Dat ticket kunnen ze eenmaal inzetten om een vraag te beantwoorden welke aan een ander is gegund", is te lezen in het persbericht.

Geen contract tekenen

Henry Stulen is coördinator van Jong & Politiek in Nunspeet. "Ik moet eerlijk toegeven dat we wel even met elkaar hebben besproken of het handig is om het zo te blijven noemen", zegt hij gelijk. "Maar alles was al klaar, de posters waren al gedrukt. En bovendien: de jongeren die dit organiseren zeggen zelf ook dat dit heel iets anders is. Het spelletje lijkt op dat van The Voice, maar de setting is politiek, dat is toch heel anders. Bovendien hebben wij geen 'achter de schermen', alles speelt zich bij ons in het zicht af. En wees gerust: bij ons hoeft niemand een contract te tekenen."

De voorbereidingen voor The Vote of Nunspeet begonnen volgens Stulen al kort na de zomervakantie. Samen met de bibliotheek werd het plan voor de vragenrondes bedacht. "Volgens mij is dit een heel mooi concept om de lijsttrekkers uit te dagen originele antwoorden te geven op vragen die bij jongeren leven." De lijsttrekkers krijgen de vragen niet van tevoren te zien. "Nee, ze zullen echt ter plekke hun antwoord moeten geven. Wij kijken van tevoren wel naar de vragen, om te voorkomen dat dezelfde vraag meerdere keren gesteld wordt, maar verder is het volledig aan de jongeren zelf welke vragen zij willen stellen."

Bij elke vraag draaien

De jongeren hoeven niet bang te zijn dat geen van de lijsttrekkers draait om een vraag te beantwoorden, denkt Stulen. "Ik heb zelf ook lang in de gemeenteraad gezeten, ook als fractievoorzitter, en persoonlijk zou ik altijd draaien, bij elke vraag." Als corona geen roet in het eten gooit, zullen alle partijen vertegenwoordigd zijn op 18 februari in de bibliotheek van Nunspeet.

Deel dit artikel