RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
16 februari 2022 6:56


77.000 kippen worden geruimd na vondst vogelgriep in Putten
Foto: 77.000 kippen worden geruimd na vondst vogelgriep in Putten
Beelden van een ruiming bij een pluimveebedrijf. Foto: ANP

- Op een pluimveebedrijf in Putten is vogelgriep vastgesteld. Dat maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag bekend. Als gevolg daarvan moeten 77.000 leghennen worden geruimd.

De NVWA zegt dat het waarschijnlijk gaat om de zeer besmettelijke variant van het virus. Eerder stelde de autoriteit die variant al vast bij pluimveebedrijven in onder meer Eefde, Hierden, Vuren, Ede en Otterlo.

Zie ook:Al ruim kwart miljoen dieren dood door vogelgriep (en het einde is nog niet in zicht)

Schuren staan leeg

"Het virus in Putten komt van wilde vogels in de buurt", zegt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). "De infectiedruk vanuit de natuur is hoog. Hierdoor blijft de infectiekans aanwezig." Oplaat legt uit dat de schade groot is. "De boer in Putten krijgt wel schadevergoeding voor de waarde van de geruimde dieren, maar voor de periode waarin zijn schuren leeg staan wordt niets vergoed." Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang die periode is.

In de 1 kilometer-zone rondom het besmette bedrijf in Putten liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven hebben geen direct contact gehad met het besmette bedrijf. De bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.

In de 3 kilometer-zone rondom het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven, deze zullen bemonsterd worden op vogelgriep. In de 10 kilometer-zone liggen vijftig bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

De vogelgriep gaat al langere tijd rond. Als gevolg daarvan geldt al sinds medio oktober een ophokplicht. Vanaf woensdag mogen vrije-uitloopeieren niet langer met die status verkocht worden: vanaf deze dag zijn het scharreleieren.

Zie ook:

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Ede  Putten Nieuws 

gemeente putten vogelgriep putten voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie