RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland
22 februari 2022 7:49


'Maak hem maar wat lager'; commotie om hoog gebouw in omgeving molen 'De Hoop'
Foto: 'Maak hem maar wat lager'; commotie om hoog gebouw in omgeving molen 'De Hoop'
Donkere wolken pakken zich samen boven Molen 'De Hoop' Foto: Omroep Gelderland

- Commotie over een hoog gebouw in Elspeet dat dicht bij de molen is gebouwd. Normaal gesproken zijn daar allerlei regels voor en mag een gebouw niet te hoog worden. Andries Beelen, de eigenaar van Molen de Hoop uit Elspeet was dan ook stomverbaasd dat er tóch een relatief hoge werkruimte binnen 100 meter van zijn molen is gebouwd.

Op steenworp afstand staat de schuur. Volgens Andries Beelen, de eigenaar van molen De Hoop, is het gebouw anderhalve meter te hoog.: "Je kunt nu al zien dat het grijze pand met puntdak 1,5 meter erbovenuit steekt."

Molenbiotoop

En dat is in strijd met de zogenoemde 'molenbiotoop', de ruimte direct rondom de molen. Deze moet vrij zijn van obstakels, zodat de wieken ongestoord kunnen draaien. En dat is in dit geval niet zo zegt de molen-eigenaar: "De gemeente Nunspeet moet zich in feite houden aan de regels met betrekking tot mobiliteit. En in dit geval wordt dat niet gedaan."

Tekst gaat verder na de video:

Ingewikkelde formule

Een ingewikkelde formule moet berekenen hoeveel wind een gebouw tegenhoudt. Verantwoordelijk wethouder Groothuis wil niet voor de camera reageren, maar verwijst naar een onderzoek dat de eigenaar van de schuur heeft laten uitvoeren door een externe partij: "De vergunninghouder heeft door een externe deskundige onderzoek laten doen naar de gevolgen van het uitbreiden van het pand voor de windvang van de Elspeetse molen. Uit dit onderzoek is gebleken is dat de uitbreiding van het pand leidt tot een zeer geringe toename van minder dan 0,5% op de windvang van de molen. Als gevolg hiervan is het college van mening dat de windvang van de molen niet onevenredig wordt aangetast. Zoals aangegeven loopt er tegen de verleende vergunning nog een beroepsprocedure. Om die reden beperken wij ons nu tot een schriftelijke reactie."

De molen-eigenaar is het niet eens met de conclusie van de gemeente: "Ik heb dat plan voorgelegd bij ‘De Hollandse Molen’, de belangenvereniging voor alle molens in Nederland en die zijn een andere mening toegedaan. Zij zijn ervan overtuigd dat er meer is gedaan. En zij vinden dat de windvangbelemmering veel groter is dan dat zij schetsen".

"Maak het maar wat lager"

De eigenaar is vooral bang dat deze schuur er voor zorgt dat er in de toekomst nog meer hoogbouw rond de molen komt. En dan staat de toekomst van 'De Hoop' op het spel. Maar ja, wat moet er dan gebeuren volgens de molen-eigenaar? "Als je de regels zou volgen, dan zou je zeggen maak het wat lager", stelt Beelen lachend. Het gebouw is volgens hem ook niet van algemeen belang. "Het is puur commercieel vastgoed. En ja, dan ben je teleurgesteld in de gemeente. Dat die toch een vergunning heeft afgegeven. Als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer."

Rechtszaak

Er loopt nog een gerechtelijke procedure tegen de bouw van de schuur. Daarover later meer op deze site.

Door: Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet gemeente nunspeet elspeet voorpagina video bouw instagram rtv nunspeet rechtszaak vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie