RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland
3 maart 2022 5:30


Apaches vliegen laag over de Veluwe, militairen houden extra oefeningen
Foto: Apaches vliegen laag over de Veluwe, militairen houden extra oefeningen
Een Apachehelikopter vliegt laag over de Veluwe. Foto: ANP, archief

- De oorlog in Oekraïne zet ook Defensie op scherp: alle verloven zijn ingetrokken en steeds meer militairen zijn zichtbaar in het straatbeeld. Zo ook op de Veluwe. Daar wordt deze week de oefening 'Purple Windmill' gehouden. Een oefening waarbij Apache helikopters worden ingezet. Die vliegen de afgelopen dagen laag over de Veluwe.

De Apache gevechtshelikopter (AH-64) is oorspronkelijk ontworpen voor het uitschakelen van tanks en andere gronddoelen. Daar wordt de afgelopen dagen ook op getraind op de Veluwe. Helikopters van het Defensie Helikopter Commando trainen samen met eenheden van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de oefening leveren Apache-gevechtshelikopters luchtsteun aan de grondtroepen.

Beelden van oefening 'Purple Windmill':

Door de situatie in Oekraïne zijn de oefeningen van Defensie opeens wat meer beladen. Ook voor de militairen zelf. "Eigenlijk staan wij 24/7 paraat", zegt kapitein Gert. "En dat is het ook belangrijk dat we getraind zijn om onze taak mogelijk uit te gaan voeren."

De militair klinkt zelfverzekerd en rustig. Toch wordt uiteraard ook bij Defensie de oorlog in Oekraïne zeer nauw gevolgd. "Ik merk in mijn omgeving wel dat mensen wat bezorgd zijn. Met name familie en vrienden. De militairen zijn gewoon goed en professioneel - zoals ze dat altijd zijn - met hun werk bezig."

Kantelpunt

Oefening 'Purple Windmill' was al gepland, maar er worden ook veel extra oefeningen gehouden. Bovendien is er opeens veel meer begrip en geld voor Defensie, merkt ook kapitein Gert: "Al die jaren is er bezuinigd op Defensie en je merkt nu toch wel echt een kantelpunt. Dat mensen zich realiseren dat de veiligheid ook wel belangrijk is en dat het best wel belangrijk is om te investeren in het defensieapparaat. Want voor dat je het weet zouden ze ook zomaar aan onze deur kunnen staan."

Nieuwe oefening

'Purple Windmill' loopt nog tot en met donderdag. Er wordt zowel overdag als 's avonds gevlogen.

Een week later is er weer een militaire oefening in onder meer de gemeente Nunspeet. Dan worden tijdens een oefening op 8 en 9 maart verkenners getraind. Het gaat dan om het verplaatsen, observeren en het uitvoeren van verkenningen van routes, oordranden en bruggetjes.

Door: Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

nunspeet gemeente nunspeet voorpagina instagram rtv nunspeet oekraine vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie