RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
12 maart 2022 13:35


‘Als ik naar het toilet ga vind ik zelfs nog houtkrullen’
Foto: ‘Als ik naar het toilet ga vind ik zelfs nog houtkrullen’
Met de beitel het hout bewerken. Foto: RTV Nunspeet

- De Veluwse houtdraaiers verzorgden zaterdag een workshop over het werken met platte beitel. De les was bedoelt voor eigen clubleden. In de Vrije Academie hebben ruim twintig mannen gewerkt aan houten cilinders, zandlopers of tollen die allemaal met de platte beitel gemaakt zijn.

“Eerst hebben de mannen thuis geoefend met de platte beitel en nu gaan we het vergelijken en kennis uitwisselen” vertelt Joop Erbé, een van de leden van de Veluwse houtdraaiers. Het werken met een platte beitel is ook niet erg makkelijk. “Veel houtdraaiers vinden het een beetje eng, omdat ze het niet zo vaak doen,” merkt Joop op.

Hout draaien is een oud ambacht waar iedereen zijn creativiteit in kwijt kan. Er zijn leden die het houtsoort belangrijk vinden en anderen geven de voorkeur aan het model. Door de beitel op een werkbank vast te maken en op hoge snelheid met het te bewerken ontstaan er allerlei vormen. Bij het hout draaien komen veel krullen van het hout los en die zijn later nog overal terug te vinden. Dat ondervindt Joop ook regelmatig. “Als ik naar het toilet ga vind ik zelfs nog houtkrullen,” klinkt het geamuseerd. “Maar ze horen erbij.”

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Houten  Nunspeet Nieuws 

nunspeet gemeente nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie