Bevat Video: Video
Ankeiler: Drie dagen lang kan gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

- Drie dagen lang kan gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Deze woensdag is de échte verkiezingsdag, maar op maandag en dinsdag konden inwoners van de gemeente Nunspeet hun stem ook al uitbrengen.

Ruim 3800 mensen hebben voor het vervroegd stemmen gekozen. “Dat komt neer op 17,3 procent en dat is veel”, vertelt gemeentewoordvoerder Wob Meijering.

Iedereen vanaf 18 jaar en ouder mag gaan stemmen. Maar of dat ook gedaan wordt, is een eigen keuze. Sommigen zien het als hun plicht om te gaan stemmen, ook al 'hebben ze niks met politiek'. Zoals Heidi van de Ridder. Bekijk hieronder waarom ze toch gaat stemmen.

Burgemeester Breunis van de Weerd bracht woensdag ook zijn stem uit. Op welke partij en op wie, houdt hij geheim. “In mijn rol als burgemeester ga ik daar geen uitspraken over doen”, legt hij uit. “Ik probeer neutraal te blijven daarin.” Hij roept wel iedereen op om te gaan stemmen. “We zien dichtbij in Europa een oorlogsgebied waar het niet mogelijk is. Hier kunnen en mogen we dat wel doen. Maak daar gebruik van.”

Bekijk hier de video:

Voor sommige inwoners in de gemeente is het heel makkelijk waar ze op gaan stemmen. Ze stemmen al járen op dezelfde partij namelijk. Zoals bijvoorbeeld Albert Bouw. Bekijk hieronder zijn motivatie.

Of bijvoorbeeld Linda Spoormaker en haar man Marco Treur. Zij stemden allebei op dezelfde partij. “Dat is niet altijd het geval, dat het hetzelfde is. Maar nu toevallig wel”, legt Marco uit. Beiden vinden het belangrijk om op een lokale partij te stemmen. “Omdat ik geloof dat een lokale partij toch wat meer betrokken is bij de plaats waar je woont”, vertelt Marco.

Bekijk hier de video:

Bij deze verkiezingen kon voor het eerst in lange tijd niet óp het station gestemd worden, maar er tegenover. Dat heeft te maken met de toegankelijkheid. “Iedereen moest door een smalle deur naar binnen en naar buiten”, legt voorzitter van het stembureau René Veldman uit. “Vanwege de coronamaatregelen hebben ze daarom gekeken naar een andere locatie.” Het loopt nog niet storm op de locatie.

Bekijk hier de video:

Live uitslagenavond

Woensdagavond wordt de uitslagenavond uitgezonden via RTV Nunspeet. Om 21:00 uur sluiten alle stembureaus en worden de stemmen geteld. Vanaf dat moment start de live-uitzending ook.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.