RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door
20 maart 2022 10:30


Wolf doodt twee schapen in Doornspijk: “Ze zijn kapot gescheurd”
Foto: Wolf doodt twee schapen in Doornspijk: “Ze zijn kapot gescheurd”
Wolf valt twee schapen aan in Doornspijk. Foto: RTV Nunspeet

- In een weiland aan de Zuiderzeestraatweg in Doornspijk zijn zondagochtend vroeg twee schapen gedood door een wolf. Schapenhouder Robert Bos trof een bloederig tafereel aan toen hij een kijkje kwam nemen nadat hij gewaarschuwd was door zijn buren. “Eén is in de hals gepakt en daarna kapot gescheurd, de andere gewonde ooi leefde nog maar die hebben we laten euthanaseren in overleg met de veearts”, vertelt Robert.

Van de twee ooien is er één de Nederlands Kampioen uit 2019. “We zijn heel fanatiek met het fokken van onze Blauwe Texelaars en dat de wolf nu ook nog eens de mooiste eruit heeft gepakt is extra zuur”, zegt Robert.

Tekst gaat verder onder de foto

Eén van de schapen is helemaal opengescheurd. - Foto: RTV Nunspeet

Voor Robert is het fokken van de schapen een serieuze hobby. Het gaat om ooien met een stamboek. “Bepaalde ooien zijn gewoon echt heel belangrijk, daar zit een jarenlange fokkerij achter en die heb je niet maar zo weer terug. Hier zit een diepe emotionele waarde aan. Het is veel meer dan een slachtschaap.”

Wolf is vaker gezien

Het is niet de eerste keer dat de wolf zich in deze omgeving laat zien. “De wolf is regelmatig hier in de buurt. Hij is gezien rond 06:30 uur toen hij de weg overstak”, vertelt buurman Eibert ten Brink, die zelf ook schapen heeft.

Robert had op het moment van de aanval twaalf schapen, allen jaarlingen, rondlopen in zijn weiland. Ondanks het feit dat zijn schapen heel wat gewend zijn en van nature hele rustige dieren zijn is het afwachten hoe ze de schrik verwerken. “Ze zijn nu dna aan het afnemen voor verder onderzoek”, laat hij weten.

Naast dna-monsters worden ook de bijtwonden onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden doorgegeven aan BIJ12, zij monitoren de wolvenpopulatie in Nederland.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Buren  Nunspeet  Texel Nieuws 

doornspijk voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie