RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland
29 maart 2022 18:16


Natuurclub verbijsterd: 'Gemeente Nunspeet trekt zich niets aan van gerechtelijke uitspraak'
Foto: Natuurclub verbijsterd: 'Gemeente Nunspeet trekt zich niets aan van gerechtelijke uitspraak'
'De gemeente houdt zich niet aan uitspraak rechter' zegt Schröder. Foto: Omroep Gelderland

- De zaak is op dit moment onder de rechter. Die wil eerst weten of er inderdaad dassen voorkomen in het gebied, voordat er toestemming wordt gegeven om een industrieterrein aan te leggen in Elspeet. De gemeente Nunspeet lijkt zich daar niets van aan te trekken. Er wordt op dit moment al druk gegraven in het gebied.

Bij beoogd bedrijventerrein 'De Heetkamp' bij Elspeet is het een komen en gaan van graafauto's. Volgens tegenstanders gaat het om het leefgebied van de das en mag er dus niet gebouwd worden. De rechter heeft aangegeven dat dat nu eerst onderzocht moet worden. Maar de gemeente Nunspeet is al druk bezig met voorbereidende werkzaamheden zegt Jaap Schöder van Stichting Valouwe Natuur: "Tot mijn stomme verbazing is twee weken geleden de gemeente Nunspeet toch begonnen met het aanleggen van leidingen in het gebied", zegt Schröder daarover. "Ze hebben gezegd dat dat nodig om de nieuwe bakkerij aan te sluiten op het net. Maar die leidingen gaan allemaal veel verder het land in dan alleen voor de bakkerij."

Tekst gaat verder na de video:

Die werkzaamheden zijn in ieder geval niet goed voor de dassenpopulatie stelt Schröder: "Het graafwerk leidt tot verandering van de bodem. Dassen hebben behoefte aan regenwormen en die leven niet in dat bouwzand wat hier achter ons ligt."

Camera's verdwenen

Schröder heeft al eerder een aanvaring gehad met de gemeente toe zijn camera's met daarop beeldmateriaal van dassen op mysterieuze wijze waren verdwenen. Nu ligt hij dus in de clinch over de huidige werkzaamheden. Terwijl de zaak dus nog onder de rechter ligt, is de gemeente Nunspeet al begonnen met verbouwen: "Je kan zeggen het getuigt van zelfvertrouwen, maar je kan ook zeggen dat het behoorlijk verwaand is. Vooruitlopen op de beslissing van de rechter is zeer ongebruikelijk in Nederland."

Niets aan de hand

Volgens wethouder Leen van der Maas die -zoals inmiddels gebruikelijk is in Nunspeet- niet voor de camera wil reageren, is het allemaal een misverstand. "Er wordt alleen een kabel aangelegd naar een nieuwe bakkerij. En dat moet nou eenmaal in wit zand", laat de wethouder via een woordvoerder weten.

Verse drollen

Schöder verbaast zich in hoge mate over de reactie van de gemeente Nunspeet en heeft er alle vertrouwen in dat de rechter de uiteindelijke bouw van het industrieterrein zal verbieden. "Er zullen mensen zeggen van zitten hier zo vlakbij de weg wel dassen? Komen ze hier wel? Nou, dassen leggen drollen in een zogenaamde latrine. En toevallig gisterochtend is er ook weer vlakbij een verse drol gelegd door ze, dus ze komen in dit gebied en hebben dit gebied klaarblijkelijk nodig."

De zaak komt 3 juni opnieuw voor bij de bestuursrechter.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Best  Nunspeet Nieuws 

natuur nunspeet elspeet voorpagina video bouw vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
  • Stationsomgeving
advertentie