Ankeiler: Marlinde van Wette was zestien toen ze zwanger raakte van haar zoontje Vinz.

- Marlinde van Wette was zestien toen ze zwanger raakte van haar zoontje Vinz. De Elspeetse (20) werd op haar zeventiende moeder en was vanaf dat moment vastberaden om iets moois te maken van haar moederschap. Ze doet dit jaar mee aan de verkiezing ‘Tienermoeder van het jaar’ en staat al in de finale.

Als 16-jarige was Marlinde bang om met zwangere buik gezien te worden. Onzeker om met de wagen door het dorp te lopen. “Naarmate het kleine wondertje groeide, werd ik steeds trotser. Wat volgde waren zijn eerste stapjes, eerste woordjes en nu de eerste discussies als 3-jarige peuter.” Nu staat ze in de finale om tienermoeder van het jaar te worden. “Niet omdat ik de beste ben, maar wel omdat ik het allemaal gefixt heb en dankzij alle lieve mensen om me heen nog overeind sta en er kan zijn”, aldus Marlinde.

Vooroordelen

“Als tienermoeder hebben we te maken met enorme vooroordelen. Met deze verkiezing wil ik samen met de andere genomineerden het stigma doorbreken”, vertelt ze. “Waarom was het jaren geleden heel normaal dat een meisje trouwde op haar zestiende en dat ze kort daarna kinderen kreeg en krijg je nu verwijten te horen als ‘je bent dom, je vergooid je leven, had abortus gedaan’ enzovoorts.” Marlinde bewijst dat doorzettingsvermogen je ver kan brengen.

“Ik ben niet dom. Vinz houden is de mooiste keuze uit mijn leven geweest. Waarom kan ik geen kind opvoeden? Ja, soms zijn tips van mijn ouders fijn, maar worstelt iedere nieuwe ouder niet met de opvoeding? En nee, mijn moeder helpt zeker in de opvoeding doordat ze veel oppast, maar ik mag het gelukkig ook zelf doen.”

'Enorm sterk'

Door mee te doen aan de verkiezing wil Marlinde anderen niet motiveren om jong moeder te worden, maar wel laten zien dat jonge moeders ‘zo enorm sterk zijn’. Zelf werkt Marlinde en ze heeft de stichting Samen Sterk voor Tienermoeders opgezet. Hier zamelt ze kleding en andere spullen in, die tienermoeders gratis kunnen ophalen. Een stem uitbrengen op Marlinde kan tot 9 april. Op 16 april volgt de uitslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel