Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het Comité Thank You Canada met op de achtergrond de Harmonie. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Leerlingen van de Morgenster legden ook een krans. Foto: RTV Nunspeet
Ankeiler: Na twee jaar was het weer mogelijk de bevrijding van Nunspeet op 19 april 1945 te herdenken. Traditiegetrouw gebeurde dat bij het herdenkingsmonument aan de Laan.

- Na twee jaar was het weer mogelijk de bevrijding van Nunspeet op 19 april 1945 te herdenken. Traditiegetrouw gebeurde dat bij het herdenkingsmonument aan de Laan. Ook dit jaar werd de herdenking opgeluisterd door de Harmonie uit Nunspeet. Burgemeester Van de Weerd hield een toespraak waarin hij ook inging op de oorlog in Oekraïne en de aanwezigheid van 250 vluchtelingen uit dat land in de gemeente.

“Ieder jaar komen we verder van het oorlogsverleden van ons land af te staan”, vertelt de burgemeester. “De oorlogsjaren lijken ver weg. Maar de slachtoffers van de conflicten uit die tijd hebben ons hun verhalen nagelaten. Verhalen van ontzetting en onmacht. Maar ook verhalen van moed en kracht. Ze doen ons keer op keer beseffen hoe kwetsbaar vrede is en dat vrijheid broos is. Hoe broos de vrijheid kan zijn zien we op dit moment in Oekraïne. In gedachten zijn wij bij het Oekraïense volk.”

“Ieder jaar weer staan we stil bij dit monument met de veelzeggende tekst: Zonder verleden heeft het heden geen toekomst! In vrijheid moeten we investeren. Wij staan voor vrijheid. Dat doen we vanavond. Dat doen we op 4 mei. En op 5 mei vieren we vol overtuiging onze vrijheid! Ik ben blij dat ieder jaar weer zo velen de verschillende momenten van herdenken en vieren bijwonen. De boodschap moet door blijven klinken. Ieder jaar opnieuw!”

Na de toespraak volgden kransleggingen door het college van B&W van Nunspeet, gevolgd door Signaal Taptoe en een minuut stilte. De Harmonie speelde vervolgens het Canadese Volkslied en het Wilhelmus. Daarna werd een krans gelegd door het Comité Thank You Canada, een afvaardiging van Vereniging van Oud Militairen en Veteranen, Contact Oud Mariniers en de Bond van Wapenbroeders. Ook leerlingen van basisschool de Morgenster legden bloemen bij het monument. De herdenking werd afgesloten door een defilé langs het monument.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel