RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Niels Kater, RTV Nunspeet i.s.m. Omroep Gelderland
22 april 2022 10:54


'Het Gevoel Van vrijheid'; bijzondere film op bijzondere locatie
Foto: 'Het Gevoel Van vrijheid'; bijzondere film op bijzondere locatie
De bevrijding van Elburg, één van de scenes uit de film 'Het Gevoel Van Vrijheid'. Foto: Stichting Blijdeheidekat

- Een bijzondere film op een al even zo bijzondere locatie. Tot en met zaterdag draait de speelfilm ‘Het gevoel van vrijheid’ op de legerplaats bij Oldebroek. De oorlogsfilm vertelt het verhaal rond het Verscholen Dorp bij Vierhouten en de verzetsgroep Old Putten. Op indrukwekkende wijze wordt de lokale geschiedenis in beeld gebracht en op deze manier vastgelegd voor het nageslacht.

Meer dan 100 vrijwilligers hebben meegewerkt aan het project 'Het Gevoel van Vrijheid'. Twee van de hoofdrolspelers kwamen afgelopen week samen met hun hele klas naar de film kijken.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van de film:

Coronamaatregelen

Vanwege de langdurende coronamaatregelen hebben de makers er voor gekozen om het verhaal niet als voorstelling maar als film te presenteren. De afgelopen twee jaar hebben ze met meer dan 100 vrijwilligers hard gewerkt om het verhaal rondom het Verscholen dorp en verzetsgroep Old Putten in beeld te brengen. In het 'Verscholen Dorp' bij Vierhouten werden onderduikers opgevangen in hutten in de bossen. Vrijwel iedereen in de omgeving kent dat verhaal. Maar wat er precies achter zit komt in de film goed naar voren.

Legerbasis

De film wordt op een bijzondere plek gepresenteerd. Speciaal voor de gelegenheid is een grote tent opgezet op het terrein van Defensie, bij legerplaats Oldebroek. Dat geeft een extra gevoel mee aan de film. Sander Klugt, een van de initiatiefnemers van deze productie, is heel blij met deze plek. "Het is op zichzelf al uniek dat we een week lang op dit terrein mogen zijn en zoveel mensen binnen mogen laten", zegt Klugt. Volgens hem krijgt de bezoeker vanzelf een gevoel van vrijheid. "Het is echt een belevenis om hier te zijn. Dat gevoel wordt versterkt door de sfeervolle aankleding van het terrein. "Voorafgaand aan de film en in de pauze kunnen de bezoekers ook rondkijken op een kleine expositie met aandacht voor Elburg en Nunspeet in oorlogstijd. Freek van der Heide, mede-initiatiefnemer van het project, licht toe: "Met deze expositie zetten we de film in een wat breder kader en wordt het nog duidelijker wat oorlog voor heel gewone mensen betekent."

Niet Online

Volgens de makers komt de film niet online, maar wordt hij bewaard voor speciale gelegenheden. De film is nog tot en met zaterdagavond te zien.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Elburg  Nunspeet  Oldebroek  Putten  Voorst Nieuws 

voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie