Lead image 1:
Lead image TXT 1: Het woord aan Yfke Hoekert. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Kranslegging namens het college van B&W. Foto: RTV Nunspeet
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Tweede krans door Esther Poorter en dominee Gert de Kok. Foto: RTV Nunspeet
Ankeiler: De herdenking op 4 mei in Hulshorst kon weer als vanouds uitgevoerd worden.

- De herdenking op 4 mei in Hulshorst kon weer als vanouds uitgevoerd worden. Een traditie die volgens burgemeester Breunis van de Weerd zowel zinvol als noodzakelijk is.

"Het is goed om met jong en oud stil te staan bij onze vrijheid. Juist in deze tijd is dat zo belangrijk. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en democratie ook niet", vertelt Van de Weerd. Hij benadrukt wederom de situatie in Oekraïne waar volgens hem sprake is van een aanslag op de vrijheid van het Oekraïense volk.

Ook in de gemeente Nunspeet worden vluchtelingen opgevangen. "Er rust een grote verantwoordelijkheid om onze vrijheid te behouden. Vrijheid is een werkwoord, daar moeten we allemaal aan blijven werken", aldus de burgemeester.

Twee leerlingen van de Prinses Beatrixschool hebben beiden een gedicht voorgedragen. Yfke: "Hier herdenk ik iedereen die voor ons heeft gestreden. Hier denk ik aan al onze gebeden. Onze zorgen op die woensdagmorgen. De Joden werden opgepakt en afgeslacht, in concentratiekampen werden ze vergast. Dood omdat Hitler dat wilde. Iedereen rilde en een kind gilde. Ik weet dat mijn oma daarbij zat, en de soldaten hadden alles gejat. Ze was nog maar elf dat zei ze zelf toen ik bij haar was. Uiteindelijk kon ze weer naar buiten, de vogels weer horen fluiten. Eindelijk weer vrijheid, ze was dol van blijheid."

Ook Janiek las een zelf geschreven gedicht voor: "Ik leefde niet in oorlog en geweld. Ken ook geen angst voor bommen en soldaten, of voor verraders die hun land vergaten. Ik zag nooit een mens door een geweer geveld. Ik weet uit verhalen die mij zijn verteld, hoe mensen huis en haard moesten verlaten en lang in concentratiekampen zaten. Door wanhoop en ellende vergezeld. Ik weet dat velen spoorloos zijn verdwenen. Zij zaten in het verzet of waren Jood. Men weet niet waar of hoe ze zijn gedood. Ik moet wel blijven stilstaan bij diegenen die sneuvelden. De oorlog is voorbij, maar door hun offer is mijn leven vrij."

Na twee minuten stilte werd vervolgens een krans gelegd door de burgemeester en wethouder Jaap Groothuis namens het college van B&W. Ook Esther Poorter en dominee Gert de Kok hebben een krans gelegd uit naam van de buurtvereniging Hulshorst en de Hervormde Kapel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel