RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
5 mei 2022 9:30


Unieke flypast over Lancastermonument Hulshorst
Foto: Unieke flypast over Lancastermonument Hulshorst
De fly past opgedragen aan Nico Nelis, de boswachter die altijd voor het graf zorgde. Foto: Kees Wit

- Al vele jaren wordt bij het Lancastermonument aan de Schapendrift in Hulshorst op 4 mei in alle rust twee minuten stilte gehouden. Op de plek waar 79 jaar geleden het toestel crashte zijn door de aanwezigen bloemen gelegd. Ook kinderen van de prinses Beatrixschool leverden een bijdrage.

Voorafgaand aan de herdenking maakte de grootste bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, de AVRO Lancaster PA474 “Thumper” van de Battle of Britain Memorial Flight, een flypast over het monument als eerbetoon aan de hier zeven omgekomen bemanningsleden.

“Deze bommenwerper, die in het heetst van de strijd zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in het bereiken van de vrijheid waar wij nu van genieten, heeft de harten van heel veel Nederlanders gewonnen”, vertelt Kees Wit namens de organisatie.

Met in totaal tien bemanningsleden aan boord maakten captain flight lieutenant Seb Davey, flight lieutenant Mat Moore, navigator Neil Whitehead en engineer Jim Stokes de flypast met drie rondjes boven het monument compleet. Daarna vloog het toestel via Dronten, Bathmen, Assen en Texel terug naar de thuisbasis van de Battle of Britain Memorial Flight in Coningsby.

In het kader van de Nationale dodenherdenking vloog de Britse Lancaster van de Royal Air Force over een aantal plaatsen in Nederland. De vluchten zijn een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers en overledenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vóór contact met het monument vloog het toestel boven Heythuijsen, Gilze-Rijen, Hank, Werkendam, Elst en de Grebbeberg. Een speciale ontheffing werd verleend om deze vluchten uit te voeren beneden de doorgaans vastgestelde minimum vlieghoogten.

“Het blijven vertellen én het doorgeven van de verschrikkingen van Tweede Wereldoorlog aan de jongere generatie is belangrijk om aan te geven waarom vrijheid tegenwoordig zo nodig en belangrijk is”, zegt Kees. De Beatrixschool uit Hulshorst heeft op de herdenkplek op 11 april hun thema over de Tweede Wereldoorlog afgesloten met een kranslegging bij het Lancastermonument Hulshorst.

De kranslegging op 11 april door leerlingen van de prinses Beatrixschool. - Foto: Kees Wit

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Assen  Dronten  Texel Nieuws 

elst hulshorst voorpagina dodenherdenking vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie