Ankeiler: Je hoort het misschien niet veel maar het gebeurt wel degelijk. Situaties waarbij niemand de kosten voor het begraven van een overledene op zich wil nemen.

- Je hoort het misschien niet veel maar het gebeurt wel degelijk. Situaties waarbij niemand de kosten voor het begraven van een overledene op zich wil nemen. In Nunspeet was daar vorig jaar drie keer sprake van, dit jaar staat de teller al op twee. Het college van B&W bespeurt wel de tendens dat er een toename is van het aantal begrafenissen dat op deze wijze moet worden uitgevoerd.

Door de gemeente Nunspeet wordt geen onderzoek gedaan naar het afsluiten van een collectieve verzekering hiervoor. Wanneer er sprake is van zo’n situatie komen de kosten dus voor rekening van de gemeente. Uit het antwoord op vragen van Martin Juffer (Gemeentebelang) blijkt dat er nauwelijks sprake is van een beroep op de Wet op de Lijkbezorging.

Het college geeft aan het altijd triest te vinden wanneer niemand een overledene de laatste eer wil bewezen. De omstandigheden waarin of waaronder de overledene wordt aangetroffen zijn soms heftig en schrijnend, zo wordt aangegeven.

Indien niemand de begrafenis wil regelen dan geeft de burgemeester een uitvaartondernemer opdracht om de laatste verzorging, opbaring en begrafenis op een menselijke en piëteitsvolle wijze, maar wel sober, uit te voeren. Er wordt een algemeen graf beschikbaar gesteld. Het is voor derden wel mogelijk om daarbij aanwezig te zijn, afscheid te nemen of te spreken. De kosten komen voor rekening van de gemeente.

Wel wordt geprobeerd de kosten te verhalen op een eventuele nalatenschap, verzekering of mogelijk aanwezige middelen, mits daartoe op rechtmatige wijze toegang tot verkregen kan worden. In de praktijk is dat vaak niet mogelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel