Lead image 1:
Lead image TXT 1: De demonstranten verzamelden zich in het centrum van Harderwijk. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De stoet trok onderweg veel bekijks van inwoners van Harderwijk. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De demonstratie van Nederland in Verzet in Harderwijk is vrijdagavond rustig verlopen.

- De demonstratie van Nederland in Verzet in Harderwijk is vrijdagavond rustig verlopen. Aan het protest tegen het kabinetsbeleid deden naar schatting van de politie zo’n 150 mensen mee. De politie was in groten getale aanwezig.

Overal langs de vooraf uitgestippelde route door Harderwijk stonden agenten. Ook voor en achter de stoet was veel politie te zien: in auto’s en busjes en op paarden en motoren.

Steun voor boeren

Deelnemers aan de manifestatie droegen spandoeken bij zich waaruit hun steun aan boeren bleek. Sommigen droegen ook een boerenzakdoek uit solidariteit met de boeren. Die demonstreren de laatste tijd massaal tegen de stikstofplannen van het kabinet.

De demonstranten verzamelden zich in het centrum van Harderwijk. - Foto: Omroep Gelderland

Organisator Michel Reijinga hoopte vooraf op de aanwezigheid van trekkers, maar die zijn vrijdagavond niet te zien. Wel liep een aantal mensen op klompen, ziet een verslaggever. Het ging volgens hem om een gemêleerde groep demonstranten, met ook wat jonge kinderen.

De stoet trok onderweg veel bekijks van inwoners van Harderwijk. - Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester Harm-Jan van Schaik kondigde vanwege de demonstratie een noodverordening af voor heel Harderwijk. De demonstranten wilden eigenlijk langs de huizen van stikstofminister Christianne van der Wal en Norbert Dikkeboom, die achter de collectieve aangifte tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel zit. Daar stak de burgemeester een stokje voor.

De politie kon dankzij de noodverordening mensen preventief fouilleren. Zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. "Fijn dat de betoging rustig is verlopen, waarbij Harderwijk vrijheid van meningsuiting de ruimte heeft gegeven", aldus Van Schaik.

Zie ook:

Meer over

Deel dit artikel