Lead image 1:
Lead image TXT 1: Versproducten gaan hard. Foto: Gabri van Elswijk
Ankeiler: De schappen raken al leeg in meerdere supermarkten in Nunspeet. Het is het gevolg van de boerenacties die maandag door het hele land plaatsvinden.

- De schappen raken al leeg in meerdere supermarkten in Nunspeet. Het is het gevolg van de boerenacties die maandag door het hele land plaatsvinden. Naast het feit dat de consument hier direct de dupe van is, is het ook vervelend voor supermarkten zelf. “De verwachting is dat deze blokkades wel drie dagen gaan duren en dat betekent dat we in de tienduizenden euro’s mislopen”, vertelt Gabri van Elswijk namens de PLUS.

Gabri krijgt alle houdbare handel die hij in zijn winkel heeft liggen niet geleverd. “Het gevolg is dat je gaat zien dat de winkel leegloopt. Op versproducten hebben we de handel van maandag en dinsdag afgelopen zaterdag al in huis gehaald. Dit uit voorzorg voor de acties van deze week. Je hebt alleen wel te maken met een houdbaarheidsdatum die snel dichterbij komt.”

Problemen met leveren

De vakken lagen dus extra vol afgelopen week. “Meer kun je niet doen. De vorige keer duurde de staking een dag en dat is nog wel te overbruggen.” De supermarkteigenaar zegt dat ook buiten deze acties om er al problemen zijn met het leveren van de producten. “Denk aan grondstofprijzen die gestegen zijn. Maar ook de brandstofprijzen schieten de lucht in. Door inkoopverschillen stijgen de prijzen en daarnaast hebben we nog de oorlog in Oekraïne wat een rol speelt en het tekort aan karton.”

Gabri zegt wel begrip te hebben voor de boeren. “Ik snap ze als geen ander. Het zal je maar overkomen dat deze regelgeving wordt besloten voor jou en dat je je bedrijf kan kwijtraken. Ik begrijp goed dat ze daarvoor in opstand komen. Je raakt alleen nu een groot gedeelte van Nederland wat hier ook onder gaat lijden.”

De boeren uit onder andere Nunspeet en omstreken blokkeren sinds maandagochtend de toegangswegen van en naar het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle. “Het is goed dat ze protesteren maar ik hoop dat ze na twee dagen hun biezen weer pakken en creatiever worden in het vinden van een andere oplossing naar Den Haag.”

'Met name de versproducten lopen leeg'

Ook bij de Albert Heijn in Nunspeet merken ze de gevolgen van de boerenprotesten. “Ook wij hebben geen vracht ontvangen en zien dat de winkel leegloopt. Met name bij de versproducten”, vertelt plaatsvervangend manager Lars Berkhof.

Volgens hem moeten de acties niet tot woensdag doorgaan. “We krijgen er dan echt last van. Als ik dinsdag geen vracht krijg dan is het wel een lege tent. We hebben elke dag vers nodig”, zegt hij. Lars geeft aan niet goed te snappen waarom de supermarkten nu het doelwit zijn. “Ik snap niet wat wij aan de problemen kunnen doen. Het wordt zo erg voelbaar voor ons maar ook zeker voor de consument.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel