RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Rik Kapitein, Loco Media Groep i.s.m. Omroep Gelderland
8 augustus 2022 15:04


Zó stromen 'honderden zwembaden' vol water in het Veluwemeer
Foto: Zó stromen 'honderden zwembaden' vol water in het Veluwemeer
Jan-Willem Trompetter laat zien waar het extra water voor het Veluwemeer vandaan komt. Foto: Omroep Gelderland

- Pompen en nog eens pompen, dat is er aan de hand in het Veluwemeer. Het waterpeil dreigt er te laag te worden en daarom werd de afgelopen nachten al water vanuit het Markermeer naar de Randmeren gepompt. Door de aanhoudende droogte moet dat ook de komende nachten nog gebeuren. Maar hoe gaat dat in z'n werk? Technicus Jan-Willem Trompetter van het waterschap legt uit.

Hoe weten jullie dat er extra water nodig is in het Veluwemeer?

"Rijkswaterstaat houdt het waterpeil daar in de gaten. Ze willen een minimale vaardiepte hebben voor de scheepvaart. Bovendien moet er genoeg schoon water zijn, omdat anders snel blauwalg ontstaat. Als zij vinden dat het waterpeil te laag wordt, geven ze ons een seintje."

En wat gebeurt er dan?

"Dan vragen wij aan de provincie om 's nachts extra water via de sluis bij Almere de polder in te laten lopen. Dat kan alleen 's nachts, omdat er dan geen schepen gebruik maken van die sluis. Dat water stroomt vervolgens via de Hoge Vaart door de Flevopolder. Gemaal Lovink, waar we nu staan, ligt bij die vaart. Hier komt dus extra water, en dat kunnen wij gebruiken om dat via dit gemaal naar het Veluwemeer te pompen."

Hoe gaat dat in z'n werk?

"We hebben hier twee grote elektromotoren, van zo'n 1000 pk per stuk. Die pompen het water vanuit de Hoge Vaart op, en duwen het vervolgens via een grote tunnel het Veluwemeer in, dat vijf meter hoger ligt dan de Hoge Vaart. Die tunnel is zo groot dat je er met een bestelbus in zou kunnen rijden. Daardoor kunnen we per pomp zo'n 500 kuub per minuut het Veluwemeer inpompen. Dat betekent dat we een olympisch zwembad in iets meer dan twee minuten zouden kunnen vullen met dit gemaal."

Dat is nogal wat. Hoeveel pompen jullie dan in een nacht het Veluwemeer op?

"Afgelopen zaterdag op zondag hebben wij bijvoorbeeld 700.000 kuub water overgepompt, ongeveer 321 zwembaden aan water. Dat is heel veel, maar tegelijk stijgt het water daar nauwelijks door, misschien een centimeter. Het wordt natuurlijk over een heel groot oppervlakte verspreid, dus je merkt er maar weinig van. Daarom zullen we waarschijnlijk ook de komende nachten nog wel water het Veluwemeer op moeten pompen."

Dat is een hele operatie. Doen jullie dat vaak?

"Het is steeds vaker nodig. Als je kijkt naar een jaar of tien à vijftien geleden: toen gebeurde het bijna nooit. Van de afgelopen vijf jaar is het vier jaar nodig geweest om extra water het Veluwemeer in te pompen. En dit is al de derde keer dit jaar dat we dat moeten doen. Dat komt niet per se doordat het minder regent in een jaar, maar de regen is veel minder verspreid. Er zijn piekmomenten met heel veel water, en daar tussenin veel langere droge periodes."

Nou wordt het water met veel kracht overgepompt. Is dat niet gevaarlijk voor de dieren in het water?

"Dat hebben we een paar jaar geleden onderzocht. De meeste vissen zwemmen gewoon tegen die stroming in, en blijven dus wel in de Hoge Vaart. Sommige vissen, zoals stekelbaarzen en paling, migreren juist, en gaan met het water mee het Veluwemeer in. Die overleven het bijna allemaal, dus voor hen is het geen probleem. En een eend die net in het water zwemt als wij beginnen met pompen, zal iets harder moeten zwemmen, maar dat kunnen ze wel aan. Geen enkel probleem dus."

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Almere  Best  Sluis Nieuws 

natuur voorpagina biddinghuizen vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie