RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Sophie van der Velden
24 mei 2024 12:30


30 botters in haven van Harderwijk voor derde editie Eibert den Herder Botter Zeilregatta
Foto: 30 botters in haven van Harderwijk voor derde editie Eibert den Herder Botter Zeilregatta
Maar liefst 400 deelnemers varen vandaag over het Veluwemeer in 30 botters. Foto: VRMG

HARDERWIJK - Maar liefst dertig botters uit het hele land verzamelden zich op vrijdagochtend 24 mei in de historische haven van Harderwijk. Hier stapten zo'n 400 deelnemers, verdeeld in 30 teams, aan boord van de houten boten. Vanochtend en vanmiddag varen ze de derde editie van de Eibert den Herder Botter Zeilregatta.

Chartervaart Harderwijk organiseert dit jaar voor de derde keer een zeilregatta in Harderwijk. Rob Spierenburg is de initiatiefnemer voor de zeilwedstrijd. Drie jaar geleden introduceerde hij het idee. "Ik wilde graag iets extra's doen", laat hij weten. "Vroeger was er een zeilwedstrijd tijdens het Visserijweekend, maar dat is nu al een tijd niet meer." Spierenburg miste de aanwezigheid van de historische schepen. 

Weinig wind
Drie jaar geleden werd de Eibert den Herder Botter Zeilregatta daarom voor het eerst gehouden. "Het was eigenlijk meteen een succes", vertelt Spierenburg. "Het was toen alleen behoorlijk slecht weer, maar vorig jaar was het een stuk beter." Ook deze ochtend ziet het weer er hoopvol uit. Hoewel er regen voorspeld is, lijkt dit vooralsnog niet ter sprake. Helaas is er ook weinig wind; een essentieel onderdeel van de zeilsport. "Daar kunnen we helaas niks aan doen", lacht Spierenburg. "Maar ik denk dat we de finish misschien iets dichterbij leggen, zodat het wel binnen 2,5 uur lukt."

Succes
Dat de zeilwedstrijd een succes is, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. Door middel van loting werden de aangemelde bedrijven toegekend aan de boten. Er waren namelijk te veel aanmeldingen voor het aantal beschikbare botters. "De sfeer is gewoon heel goed", benoemt Spierenburg. "Het is het totale plaatje dat mensen aanspreekt."

Veiligheid
In totaal varen zo'n 400 mensen mee op de botters vandaag. Deze deelnemers worden begeleid door minimaal twee bemanningsleden. Veiligheid is erg belangrijk voor de organisatie. De oude boten uit Harderwijk worden regelmatig nagekeken door professionals in Spakenburg, weet Spierenburg. "Dat is altijd al heel belangrijk voor ons geweest."

Vanuit het hele land
De deelnemende botters komen vanuit het hele land om mee te varen in de wedstrijd. De vijf botters van Harderwijk, maar daarnaast zijn er ook schepen uit Elburg, Kampen, Bunschoten, Huizen, Vollenhoven en Den Helder aanwezig. "Die zijn allemaal speciaal hiervoor naar Harderwijk komen varen", laat Spierenburg weten.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: 30 botters in haven van Harderwijk voor derde editie Eibert den Herder Botter Zeilregatta
De botters zijn vanuit het hele land naar Harderwijk gekomen voor de zeilregatta. Foto: VRMG

Schilderijen
Dit jaar zijn er daarnaast twee bijzondere toevoegingen aan de wedstrijd. De zeilregatta heeft een samenwerking met Cultuurkust Harderwijk. Deze organisatie heeft een speciale Masterclass Botterschilderen georganiseerd. De schilderijen zullen vanmiddag worden verloot onder de deelnemers van de wedstrijd. De opbrengst gaat naar het onderhoudsfonds van de HK 62.

Nieuwe botter
Het meest bijzondere van de dag is misschien wel de toevoeging van een nieuwe botter aan de Harderwijkse vloot. Wim van den Berg, eigenaar van de vloot, heeft besloten de Elburger Botter, EB 60, toe te voegen aan zijn vloot. De boot wordt vandaag omgenummerd naar HK 62. Dit nummer is gekozen uit respect naar de vissersfamilie Foppen. Met name Aart Foppen heeft zich veel ingezet voor het zichtbaar maken van het rijke Harderwijkse culturele verleden.

De finish
De wedstrijd wordt om 16.00 uur afgesloten. De deelnemers op de winnende botter ontvangen het Bronzen Bottersculptuur. Hierna zullen de boten terugvaren naar de Harderwijkse haven, waar ze worden verwelkomd door een ouderwetse Admiraalsgroet. 

Rond 11.00 uur voer de vloot uit de haven. Bekijk hieronder hoe dat eruit zag.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Harderwijk  Elburg  Nunspeet Nieuws 

harderwijk  elburg  vrmg  boten  varen  botter  zeilen  zeilregatta 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie