Lead image 1:
Lead image TXT 1: Van de auto was niet veel meer over. Foto: Luciano de Graaf
Ankeiler: Op een parkeerplaats langs de A1 bij Uddel is zondagmiddag een personenauto compleet uitgebrand.

- Op een parkeerplaats langs de A1 bij Uddel is zondagmiddag een personenauto compleet uitgebrand. De bestuurster kwam met de schrik vrij en wist met hulp van omstanders iets heel kostbaars te redden: haar dure concertharp.

Waardoor haar auto in brand is gevlogen, is voor de harpiste een raadsel. "Ik rijd er al jaren mee, en hij is net vorige maand nog door de keuring gekomen. Ik heb echt geen idee."

Ze reed vanuit Deventer terug naar huis, toen het mis ging. "Gisteravond heb ik nog een concert gegeven met de harp. Hij lag op de achterbank, op een matras als schokdemper. Het is een heel waardevol instrument, daar ben ik extra voorzichtig mee."

Blauwe rook

Toen ze in haar achteruitkijkspiegel wat blauwe rook zag, kon ze nog niet vermoeden dat zij en haar dure harp in gevaar waren. "Ik dacht nog bij mezelf, zo maar eens even kijken of ik een parkeerplaats zie. En als tegenliggers gaan seinen, dan stop ik meteen."

Ter hoogte van de parkeerplaats bij Uddel was dat laatste het geval. "Ik zag iemand seinen, en tegelijkertijd zag ik het bordje P. Dus ben ik er meteen af gegaan." Op de parkeerplaats kwam er rook onder de motorkap vandaan. "Foute boel, dus ik ben om hulp gaan roepen."

Van de auto was niet veel meer over. - Foto: Luciano de Graaf

Harp er snel uit

Twee mannen die toevallig ook net op de parkeerplaats waren, snelden toe. De een belde 112, de ander hielp met de harp. "Dat ging meteen door mijn hoofd: die harp moet er zo snel mogelijk uit."

Dit lukte dankzij het snelle optreden van haar 'reddende engelen'. Daarna begon de auto echt te branden en moesten ze afstand houden. "Ik dacht nog: ik hoop maar dat het niet overslaat op de natuur. Het is zo droog, straks ontstaat er nog een bosbrand. Gelukkig was de brandweer er snel en is de auto geblust."

Haar auto moet ze als verloren beschouwen, maar haar harp heeft nog geen krasje opgelopen in het hachelijke avontuur. En die is uiteindelijk veel meer waard dan de auto. "Je moet denken aan zo'n 20.000 euro."

Meer over

Deel dit artikel